21 Aralık 2012 Cuma


Bilgin Adalı’nın anısına…

Kısa bir süre önce kaybettiğimiz Bilgin Adalı’nın son kitabı “Bizim Sokakta Şenlik Var” yine kısa bir süre önce Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı. Kitaptaki resimler Reha Barış’a ait. Yaş grubu ise beş yaş ve üstü olarak belirlenmiş.

Ş
air, yazar, akademisyen, çevirmen, reklam yazarı, belgesel yönetmeni Bilgin Adalı çocuklar ve gençler için çok sayıda kitap yazdı. Yazdığı kitaplar pek çok çocuğa ulaştı, kitapları pek çok baskı yaptı. Ama kanımca yalnızca kitaplarıyla değil kurduğu içten, dolaysız ilişkilerle de genç okurlarında izler bıraktı.

Bilgin Adalı’nın “Bizim Sokakta Şenlik Var” adlı öyküsü, küçük bir kızın sabah onu uyandıran gürültünün ne olduğunu anlamak için balkona koşmasıyla başlıyor. Balkona gidince yolun kapatıldığını görüyor. Babasına nedenini sorduğunda yol çalışması olduğunu öğreniyor. Tekrar balkona koşuyor ve bu kez gürültünün küçük bir çadırdan geldiğini fark ediyor. Aşağıya inip neler olup bittiğini öğrenmek istiyor; ama havanın da “aklı karışmıştır”, bir güneş açar, bir şakır şakır yağmur yağar. Annesi dışarı çıkmasına izin vermeyecektir… Tekrar balkona çıktığında bu kez “iki turist teyzenin” yolun ortasında oynadığını görüyor. Buna anlam veremiyor yine ve babasına soruyor. Bu böyle bütün gün devam ediyor… Okurlar da kitap boyunca bir çocuğun meraklı, hiçbir şeyi kaçırmayan gözlerinden bu şenlikli sokakta neler olup bittiğini izliyor.
 
“Bizim Sokakta Şenlik Var” kitabındaki sunudan…
 “Yakınlarda bir martı gibi uçmayı deneyeceğim. Balkonda iskemleme oturup gözlerimi yumacağım. Kollarımı açıp gökyüzünün en uç noktalarına kadar uçacağım.
Son bir söz bu kitabı okuyan çocuklara: Düşler kurun. Kurduğunuz düşlere inanırsanız hepsini gerçekleştirebilirsiniz.
Sizleri çok seviyorum…” Bilgin Adalı
 
Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder