25 Aralık 2012 Salı

Saçlarında Soru İşaretleri

Geniş bir okur kitlesine sahip olan ve her yeni kitabı heyecanla beklenen Sevim Ak’ın “Saçlarında Soru İşaretleri” adlı romanı Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı. Kapak resmi Sedat Girgin’e ait. Yaş grubu 11, 12, 13 + olarak belirlenmiş, ancak bu kitap her yaştan okur için…
1985 yılından bu yana çocuklar için yazan Sevim Ak’ın şimdiye kadar pek çok öykü kitabı, romanı yayımlandı. Hepsi de çocuklar tarafından çok seviliyor. Kitapları üst üste yeni baskılar yapıyor. Sevim Ak, kitaplarının yanı sıra pek çok şehirde pek çok etkinliğe katılarak okurlarıyla, “hayranlarıyla” bir araya geliyor. Eşsiz dünyası, hâlâ çocuksu yanını muhafaza eden ruhu, sürekli araştıran ve anlamaya çalışan bakışıyla çocukları yakalayabilen özel bir yazar Sevim Ak.

Son romanı “Saçlarında Soru İşaretleri”nde yazar, okurlarına tam bir edebiyat şöleni sunuyor dersek yeridir. On yaşlarındaki Mert ortadan kaybolmuştur. Bir ayakkabı dükkânı sahibi olan ve gözü ayakkabılarından başka bir şeyi görmeyen babası ve abisi Atıl, Mert’in kaybolduğunu ancak akşam fark ederler. Oğlunun hastalığından sonra “endişe küpüne düşen”, “gözü adeta Mert’e kilitlenen” annesi ise yurt dışında bir kursa gitmiştir. Mert dört yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucunda korku duygusunu kaybeder. Normalde onu korkutması gereken şeyler artık korkutmamaktadır. Bu onun özgürlük, keşfetme ve merak duygusunu güçlendirir. Her şeyi anlamak ister, bu yüzden sürekli soru sorar. Zaten “saçlarının dalgası bile soru işareti”dir. Korku duymayan çocuğunu korumak isteyen annesi, olması gerekenden daha korumacı davranmaktadır. “Çocukluğunu bir hapishanede kaybetmekte” olduğunu düşünür Mert. Bir gün, savaşta bir bombardıman sırasında kızını ve eşini kaybeden Suso’yla karşılaşır ve birlikte bir özgürlük yolculuğuna çıkarlar, bambaşka dünyalara doğru yol alırlar.   

Romanda pek çok anlatıcı var. Önce Mert’in kaybolduğunu öğrenen televizyon muhabiri karşımıza çıkıyor. Sonra Mert’in abisi Atıl, babası Hayri, Şekerci Nedim, bir evsiz, bir müşteri, Mert’in annesi Saime söz alıyor. Romanın ikinci bölümünde ise Mert ve Suso olanları kendi bakış açılarından anlatıyor, giriştikleri macerayı aktarıyor.   

Ustaca yazılmış çok katmanlı bu roman pek çok farklı okumaya da olanak veriyor. “Saçlarında Soru İşaretleri” Sevim Ak’ın eserleri arasında özel bir yere sahip kitaplardan biri olmaya aday.   

Tülin Sadıkoğlu

 

  

1 yorum: