28 Aralık 2012 Cuma

Kaptan Düşükdon’un Maceraları


Aynı mahallede oturup, aynı sınıfa giden iki arkadaş neler yapar? Hele yaramazlık gibi ortak bir noktaları varsa. Elbette günlerini yaramazlık yapıp, kargaşa çıkararak geçirirler. Aslında kendi dünyalarında çocukluklarının tadını çıkarırlar.

George ve Harold, ilkokul dördüncü sınıfa giden, biraz muzip, iki iyi kafadar. Hayatlarına biraz hareket katmak için arada bir yaramazlık yaptıkları oluyor. Bunun yanı sıra Harold çizim yapmayı, George da hikâye yazmayı çok seviyor. Hem de kendi süper kahramanlarını yaratıp, birçok çizgi roman yazacak kadar çok...

Kaptan Düşükdon’un Maceraları’nda gerçekte George ve Harold’ın maceraları anlatıyor. Ne de olsa Kaptan Düşükdon’un yaratıcısı bu çocuklar. Fikir, George’un aklına gelse de bu çizgi roman kahramanı, ikisinin ortak ürünü. George’un fikri ise gayet sağlam nedenlere dayanıyor. Sizce de birçok süper kahraman ortalıkta donuyla uçuyormuş gibi görünmüyor mu? Çıkış noktası çok eğlenceli olan bu kahramanın gerçeğe dönüşmesi mümkün olabilir mi? George ve Harold’ın yaramazlıkları düşünülürse bu o kadar da imkânsız bir şey değil aslında.

Dav Pilkey’in kaleme aldığı dizinin, İpek ve Petek Demir’in çevirisi ile Altın Kitaplar'dan yayımlanan ilk kitabı aslında çok orijinal. Gerek hikâye, gerekse kitapta yer alan çizimler açısından... Çizimler derken kitapta yer alan karakterlerin resimlenmesinden söz etmiyorum. George ve Harold’un yazıp çizdiği, Kaptan Düşükdon’un ilk macerası çizgi roman olarak kitapta yer alıyor. Ayrıca kitapta çok eğlenceli bir “kitap çevirmece” bölümü de var. Çizgi film tekniği ile hazırlanan bu sayfalar okumaya değişik bir tat katıyor.

Ebru Akkaş





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder