29 Ocak 2013 Salı

Bilinçli Tüketiyorum



Soğuk savaş dönemi çocuklarının kâbusu atom bombasıydı; ya savaş çıkarsa ve bombalar atılırsa... Dönem değişip devletler arasındaki gerginlikler bittince yeni nesil çocukların kâbusları da değişti. Yeni öcü çevre kirliliği ve bunun sonucunda yaşanan doğal afetler oldu.
Bu değişiklik çocuk edebiyatında da yansımasını buldu. Son yıllarda işlenen konuların başında küresel ısınma, çevre kirliliği gelmeye başladı. Caretta Çocuk tarafından yayımlanan Bilinçli Tüketiyorum kitabı da bu konulara eğiliyor.

Isabelle Nicolazzi'nin kaleme aldığı kitap, tüketimin sözlük anlamıyla başlıyor ve konuyu günlük hayattan örneklerle ele alıyor. Yaşamak için tüketmenin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan kitap tüketmek için yaşamaya dönen bu anlayışın evrelerini de aktarıyor. Endüstriyel devrimin, insanoğlu üzerinde yaptığı değişikliğin üzerinde duruluyor.

Tüketim bütçe arasındaki ilişki ise gelir, gider, tasarruf gibi temel kavramlarla aktarılıyor. Ailenin ihtiyacının karşılamak için bir ay boyunca satın alınması gereken ürünlerin listelenmesini isteyen yönergelerle çocukların bilinç düzeyi artırılmaya çalışılıyor. Kaynakların tüketilmesi, çevre kirliliği, sosyal adaletsizlik, atık yönetimi gibi bilinçli tüketici olmak yolunda dikkat edilmesi gereken hususlar usta bir dil ile aktarılıyor.

Gülay Oktar'ın çevirdiği Bilinçli Tüketiyorum sadece çocuklara değil tüketim çılgınlığına kapılmış yetişkinlere de rehberlik edebilecek bir kitap.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder