4 Ocak 2013 Cuma

Cecü'nün Yer Cüceleri

"Uygarlığınızın çok ilginç yönleri olabilir
ama onu buraya getirirseniz bizim artık kırlarımız,
ağaçlarımız, ırmaklarımız olmayacak
ve kendimizi kötü hissedeceğiz.
Bizi keşfetmekten vazgeçebilir misiniz acaba?”
Cecü’nün Yer Cüceleri

 İtalyan yazar, göstergebilimci, filozof ve edebiyat eleştirmeni Umberto Eco ülkemizde ve dünyada daha çok büyükler için yazdığı romanlarıyla tanınıyor. Ancak bu çok önemli düşünür ve yazar çocuklar için de öyküler yazdı. Yapı Kredi Yayınları’nın yayımladığı, üç öyküden oluşan “Cecü’nün Yer Cüceleri”ni Eugenio Carmi resimlemiş, Türkçe’ye ise Eren Yücesan Cendey çevirmiş.

“Bomba ve General” başlıklı ilk öykü savaş çıkarmak isteyen bir general ve neden olacakları zararı düşünüp buna üzülen atomlarla ilgili. Atom bombasının içine konmuş atomlar sonunda generale isyan ederler ve bir gece sessiz adımlarla bombaların içinden çıkıp bodruma saklanırlar. General savaş ilan edip de bombaları yağdırmaya başladığında halk dehşete kapılır ama bombalar patlamaz, kimse de zarar görmez.

“Üç Kozmonot” başlıklı ikinci öyküde Amerikalı, Rus ve Çinli üç astronotun Mars’a yolculukları anlatılıyor. Bu üç astronot birbirlerini anlamadıkları için farklı olduklarını zanneder. Ancak temel duygular söz konusu olunca birbirlerine benzediklerini anlarlar. Altı elli, baştan aşağı yeşil Marslı’yla karşılaştıklarında ise kendilerinden çok farklı olan bu “korkunç canavara” karşı birleşirler. Ama bu “canavar” onlardan o kadar da farklı değildir…

“Cecü’nün Yer Cüceleri” başlıklı öykü ise keşfedeceği, uygarlığını götüreceği bir yer arayan İmparator’un “Samanyolu Kâşifi (kısaca SK)” adındaki adamını görevlendirmesiyle başlıyor. Sonunda bir gezegen bulur SK. Burada, Cecü denen yer cüceleri yaşamaktadır. Onlara, gezegenlerine uygarlık getirmek istediğini söyler ve uygarlığın nasıl bir şey olduğunu Dünya’dan örnekler göstererek anlatır. Cecü yer cüceleri gördüklerinin ardından SK’nın Dünya’sına gidip orayı güzelleştirmeyi önerirler.

Tülin Sadıkoğlu


1 yorum:

  1. yardimcikitaplar.com olarak kategorilerimiz arasında bulunan kitap kategorisinden benzer birçok kitabı en uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Üstelik ülkemizin dört bir yanına kargo hizmetimiz de bulunmaktadır.

    YanıtlaSil