3 Ocak 2013 Perşembe

Çocuk - "Düşleri ben kurarım"


Sürekli çocuk kitaplarını okuyunca insan her okuduğunu da beğenmez oluyor zamanla. Tüm bu okumalar içinde heyecan duyacağı bir kitabı okumaksa insanı çok mutlu ediyor. Tekrar tekrar okuma isteği yanında çevresindeki herkes de bu kitabı okusun istiyor.

Roberto Puimini'nin Mandolin Yayınları etiketi ile yayımlanan "Çocuk" adlı kitabı 2011 yılında okuduğum, çevremdekilere okumasını tavsiye ettiğim en güzel çocuk kitabıydı. Zühre İlkgelen'in akıcı bir dille Türkçeleştirdiği, Cecco Mariniello'nun resimlediği kitabın konusu ise şöyle:

Malatya'da yaşayan Sakumat adındaki nakkaşın methini duyan Ganuan Ağa, vereceği işin ve karşılığının büyük olacağını söyleyerek onu ikna etmeye çalışsa da Sakumat teklifi kabul etmeye yanaşmaz.

Ganuan Ağa o kadar üsteler ki Sakumat, yapacağı işin daha önce yaptıklarından farklı olacağını anlayıp yola çıkar. Vardığı yerde onu güzel bir konak karşılar. Ağanın oğlu Madurer ile saklambaç oynayarak tanışır Sakumat. Bu çocuğun değil açık havada ışık alan bir odada bile oturmasına imkân vermeyen nadir bir hastalığı vardır. Dünyayı kitaplardan tanıyan Madurer'in odasını resimlerle donatmak için işe koyulurlar. 


Biraz bekledikten sonra Sakumat sordu:
"Düşlerinde gördüklerini mi çizmemi istersin Madurer?"
Çocuk yeniden sustu, sonra gülümsedi ve:
"Hayır dünyayı çizelim. Düşleri ben kurarım," dedi.

Roberto Puimini ile tanışmamış olanlar için güzel bir başlangıç Çocuk.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder