8 Ocak 2013 Salı

Frej Apartmanı'nın Esrarı

Hayal ile gerçek arasında büyülü bir dünya: Nazlı Eray’dan “Frej Apartmanı’nın Esrarı”
 
Beşinci sınıf öğrencisi Nazlı, üstü mermer oymalı, gri taştan yapılmış muhteşem bir bina olan Frej Apartmanı’nın karşısındaki Saadet Apartmanı’nda yaşar. Frej Apartmanı’nın en üst katında binanın kendisi kadar ilgi çeken Madam Anjel oturmaktadır. Rüya gibi bir kadın olan Madam Anjel, Arjantin tangolarının ve şuh kahkahaların duyulduğu partiler verir.

Bir gece uyanan ve pencereden bu ışıl ışıl apartmanı izleyen Nazlı, lapa lapa yağan karla aydınlanmış sokakta arkadaşı Osman’ı görür. Madam Anjel ona bir davetiye göndermiştir ve davetiye iki kişiliktir. İlkokula giden bir çocuğu davet etmesi Nazlı’yı şaşırtsa da Osman’ın birlikte gitme teklifini kabul eder. Kapıyı bir uşak açar. Burası, şık hanımlar ve beylerin bulunduğu, vişneçürüğü kadife perdeler, tüller ve gümüş şamdanlarla kaplı görkemli bir salonun olduğu bir evdir. Onları siyah tül tuvaletiyle Madam Anjel karşılar ve bir sihirbaz gösterisi olacağını söyler. Gördüklerine inanamayan Osman ve Nazlı bir rüyanın içinde olduklarını düşünürler. Sihirbaz Feretti, gösteri sırasında Osman’ı yanına çağırır ve onu boş bir sandığın içine sokar. Nazlı arkadaşının çıkmasını beklerken karşısında başka bir sınıf arkadaşını bulur. Osman ortalarda yoktur. Büyülü serüven de böylece başlar.

İyilik perisi Mihri, Peri Dünyası, dehliz, kurukafa, vampir, mum alevine âşık olan pervane, Pamuk Prenses ve cüceler, Madam Anjel’in evinin salonunda, bir masanın üstünde, krem şantiden yapılmış evinde yaşayan Kukuman Kadın… Osman’ı ararken Nazlı’nın karşısına başka kimler ve neler çıkacak dersiniz?

Nazlı Eray, dünyaya, insanlara, olaylara, yerlere, eşyalara ve kentlere bambaşka bir gözle bakıyor ve bunları kendine has, sıra dışı üslubuyla aktarıyor. Yazarın gözlerinden baktığınızda sıradan görünen her şeyin bir öyküsü olabileceğini fark ediyorsunuz ve o zaman dünya keşfedilecek onlarca şeyle dolu bir yer haline geliyor. Ayrıntılarla zenginleşen, gerçekle hayalin iç içe girdiği, incelikli ve naif anlatılarıyla Nazlı Eray genç okurlar tarafından da çok okunuyor, seviliyor.

Doğan Egmont tarafından yayımlanan, Nazlı Eray’ın yazdığı, Gökçe Akgül’ün resimlediği, “Frej Apartmanı’nın Esrarı” Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin Yılın Çocuk Kitapları 2009 seçiminde “Yılın En İyi Çocuk Romanı” seçilmişti.
 
Tülin Sadıkoğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder