14 Ocak 2013 Pazartesi

Olağanüstü bir yazardan olağanüstü bir kitap: MATİLDA


Olağanüstü bir yazardan olağanüstü bir kitap: MATİLDA

Tartışmasız en iyi çocuk kitabı yazarlarından biri olan Roald Dahl’ın yazdığı, Quentin Blake’in resimlediği “MatildaCan Çocuk Yayınları tarafından yayımlanmış, 1996 yılında da filme çekilmişti.

Sıra dışı ve çok zeki bir çocuk olan Matilda’nın babası elden düşme otomobil alım-satımıyla uğraşır, annesi ise haftanın beş günü bingo oynar. Ondan beş yaş büyük erkek kardeşi gayet normal bir çocuktur. Ne annesi ne de babası kızlarıyla ilgilenmez. Tek yaptıkları televizyon izlemektir. Üstelik babası dürüst biri değildir; işinde hilelere başvurur. Onların “iyi, sevecen, anlayışlı, dürüst ve zeki insanlar olmasını” çok ister Matilda ama ne yazık ki bu mümkün değildir. O yüzden kendisine her kötü davrandıklarında onları cezalandırmaya karar verir: Babasının şapkasına yapıştırıcı sürer; saç toniğine annesinin sarı saç boyasını koyarak gurur duyduğu siyah saçlarının sarı olmasını sağlar; herkesi oturma odasında bir hayalet olduğuna inandırır…
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Matilda bir buçuk yaşındayken kusursuz konuşmaya başlamış, üç yaşına geldiğinde kendi kendine okumayı öğrenmiştir. Dört yaşına geldiğinde ise kitapların peşine düşer. Ancak evde yalnızca yemek tariflerinin olduğu bir kitap vardır. Baştan sona okur bu kitabı, hatta tüm yemek tariflerini ezberler. Daha ilginç bir şeyler okumak istediğini düşünen Matilda babasından kitap ister, ama babası evde güzel bir televizyonları olduğunu ve bununla yetinmesi gerektiğini söyler. Babası onu reddedince Matilda annesinin bingo oynamak için evden çıkmasını bekler ve tek başına köy kitaplığının yolunu tutar. O günden sonra her gün kitaplığa gider. Çocuk kitaplarını bitiren Matilda büyüklerin okuduğu kitaplara geçer. “Kitaplar onu yeni dünyalara götürür ve heyecan dolu hayatlar yaşamış şaşırtıcı insanlarla tanıştırır.”
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
İlgisiz anne babası Matilda’yı okula normalden biraz daha geç gönderir. Matilda’nın okuldaki öğretmeni Bayan Honey ılımlı, sakin, her çocuğun hayranlığını kazanabilen biridir. Bayan Honey, Matilda’yı görür görmez onun özel bir çocuk olduğunu anlar ve ona yardım etmek ister. Ancak “bir komando eri gibi kocaman adımlarla ve kollarını sallayarak marş marş” yürüyen ve “öğrencileri olduğu gibi öğretmenleri de korkutan dev bir terör makinesi, korkunç despot bir canavar” olan Bayan Truncbhull aynı fikirde değildir. Ailesi Matilda’nın bir “baş belası” olduğunu söylemektedir ve o da buna katılmaktadır. Herkes Bayan Trunchbull’dan korkar. Ama bir gün Matilda özel güçleri olduğunu keşfedince Bayan Trunchbull’u alt edebileceklerini fark eder. Böylelikle hem arkadaşlarına hem de öğretmeni Bayan Honey’e yardım etmiş olacaktır.

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder