30 Ocak 2013 Çarşamba

Vikinglerin, mitolojik kahramanların-tanrıların ve devlerin olduğu fantastik bir serüven!


Hugo, Nebula ve Dünya Fantezi Edebiyat Ödülü sahibi fantezi, bilimkurgu ve çizgi roman yazarı Neil Gaiman her yaştan okur için kitap yazıyor. “Dictionary of Literary Biography”de yaşayan en iyi on post-modern yazardan biri olarak gösterilen bu çok yönlü yazarın tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunuyor. Ülkemizde de pek çok kitabı yayımlanan Neil Gaiman’ın İngiltere’de düzenlenen Dünya Kitap Günü için yazdığı “Odd ve Ayaz Devleri” geçtiğimiz günlerde Emine Ayhan’ın çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan çıktı.

On iki yaşındaki Odd içedönük, yalnız bir çocuktur. Viking olan babası bir deniz seferinde ölmüştür. Bu kaybın hemen ardından Odd babasının baltasını alıp ormana gider ve deneyimsiz olmasına karşın bir ağaç kesmeye kalkar. Ancak ağaç ayağının üstüne düşer ve kemikleri tuzla buz olur. Böylece bacağı sakat kalır.

Başına gelen talihsizliklere rağmen Odd’un yüzünden gülümseme eksik olmaz. Bu durum ve düşüncelerini kendine saklayan Odd’un aklından neler geçtiğini bilmemek köylülerin sinirine dokunur.

Mart ayıyla birlikte karlar erir, dünya yeniden canlanır. Ancak o yıl kara kış bitmek bilmez ve bu, insanları huzursuz eder. Bu arada Odd’un annesi yeniden evlenmiştir. Yeni ailesiyle çok vakit geçirmeyen Odd, köydeki huzursuzluğun da artmasıyla ormandaki kulübeye gitmeye karar verir. Kulübe “sanki hâlâ babasının kokusuyla” doludur. Üstelik orada kimse ona sakat ya da aptal diyemez, itip kakamaz.

Odd burada bir tilki, bir ayı ve bir kartalla karşılaşır. Hiç de göründükleri gibi olmayan bu hayvanlar aslında Asgard’da yaşayan yüce tanrılar Odin, Thor ve Loki’dir. Loki, bir “bakire” kılığına giren Ayaz Devi tarafından kandırılmış ve Thor’un sihirli çekici Ayaz Devi’nin eline geçmiştir. Bu üç tanrıyı hayvana dönüştüren Ayaz Devi onları Asgard’dan sürmüştür. Kış da bu nedenle bitmek bilmez çünkü ayaz devleri kışı çok sever. Tanrıların başına gelenleri dinleyen Odd gülümseyerek Asgard’a doğru yola çıkacaklarını söyler. Onları kurtaracak bir planı vardır.   

“Odd ve Ayaz Devleri”nde yazar, başka kitaplarında olduğu gibi mitolojik kahramanlar ve mitolojik ögeler kullanmış. Benim gibi mitoloji sevenler için keyifle okunacak bir kitap.

Tülin Sadıkoğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder