28 Şubat 2013 Perşembe

Afacan Resimler

Yirminci yüzyıl İtalyan edebiyatının ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Italo Calvino’nun çocuklar için yazdığı “Afacan ResimlerYapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabı Türkçeye Filiz Özdem çevirdi.

Resim yapmayı çok seven Lodolinda mutlu olduğunda çiçekler, koyunlar; kızgın olduğunda mor yarasalar, yeşil timsahlar; üzgün olduğunda ise ağlayan salkım söğütler çizer… Lodolinda duygularını resimle ifade etmeyi sever.

Bir gün anne babasının arkadaşlarının oğlu Federiko’yla evde yalnız kalır. “Denizdeki hortumun nasıl bir şey olduğunu anlasınlar diye” balıkları bulaşık makinesine koymaya, “beyaz ayılar gibi soğuğa dayanıklı olup olmadığını görmek için” kediyi buzdolabına sokmaya kalkan Federiko’dan hiç hoşlanmaz Lodolinda. Onunla oynamak istemez. Üstelik kızgındır ve kızgınlığını da çok öfkeli görünen bir boğa resmi yaparak gösterir. Ancak o da ne? Çizdiği kızgın boğa şimdi ürkmüş gözlerle bakmaktadır. Boğa, Federiko’nun resmettiği, avının üzerine atlamaya hazır kaplandan korkmuştur. Lodolinda boğasını kurtarmak üzere derhal bir boa yıla çizer. Federiko da boş durmaz; yılanı kapmak üzere havada süzülen bir akbaba resmi yapar. Bu böyle devam eder. Ta ki Lodolinda’nın çizdiği Kızılderili kabilesine karşılık Federiko da kovboyunu kurtarması için General’in kuvvetlerini çizmeye koyulana dek. Bu Federiko için kolay bir resim olacaktır, “çünkü madem ‘bizimkiler’ gelecek, o zaman görülmesi gereken ilk şey, ufukta büyük bir toz bulutu”dur. Lodolinda “bizimkiler” geldiğinde olayın bittiğini ve böylelikle kaybettiğini düşünür. Peki, sonra ne olur? Lodolinda’nın aklına “son” yazmadan” önce “bu toz bulutundan” kurtulmak için televizyonu bozmanın yeterli olacağı gelir. Kâğıda, bir sürü yatay, dalgalı çizgi çizer. Federiko da bunun üzerine… 95 sayfa boyunca Lodolinda ve Federiko’nun deyim yerindeyse “resim düellosu” devam eder. Ama sonunda arkadaş olmuşlardır.

5-8 yaş arası çocuklar için önerilen Calvino’nun öyküsüne, Giulia Orecchia’nın hayal gücünü en az metin kadar teşvik eden resimleri eşlik ediyor.

Tülin Sadıkoğlu 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder