12 Şubat 2013 Salı

Ağaçlar Ülkesine Yolculuk



Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clézio (d.1940), ülkesinde yaşayan en önemli yazarlardan biri olarak görülüyor. 2008 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Le Clézio, “Sözcükleri günlük konuşmanın yozlaşmış halinin üzerine çıkarmaya ve esas gerçekliği çağırma gücünü onlara geri vermeye çalışan bir sihirbaz,” olarak görülüyor. Kırkın üzerinde kitabı olan yazarın çocuklar için yazdığı, Henri Galeron’un resimlediği ve Orçun Türkay’ın çevirdiği “Ağaçlar Ülkesine Yolculuk” adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Öykünün kahramanı yolculuk etmek, gökyüzünü, denizi ya da ufkun ötesini gezmek isteyen bir çocuktur. Ama bunları yapmak için gerekli olan araçlara sahip değildir ne yazık ki. Bu nedenle çocuk da ağaçlar ülkesine gitmeye karar verir. Bunun için yapması gereken tek şey ormanda gezintiye çıkmaktır.

Ormanda gezdikçe ağaçların kımıldadığını, konuşabildiklerini fark eder. “Ağaçların çekingenliğini kırmasını bilmeyenler, ormanların sessiz olduğunu söylerler. Ama bir ıslık çalın, hele bir de kuş ötüşü kadar iyi ıslık çalabiliyorsanız, ağaçların çıkardığı sesi duymaya başlarsınız.” Sabırlı olan ve çok güzel ıslık çalan oğlan böylece meşelerin, kayınların, akağaçların, sedirlerin, dişbudakların, kavakların, defnelerin, söğütlerin ve daha pek çok ağacın konuşmalarını duymaya başlar. Ağaçlarla arkadaş olmuştur artık. Üstüne bir de akşamki dansa davet edilir. Yüzyıllar boyu hep aynı yerde duracağı düşünülen ağaçlar geceleri şarkı söyleyip dans ederler… Nasıl mı?

Le Clézio’nun aktardığı bu düşsel yolculuğa Henri Galeron’un metni destekleyen, imgesel resimleri eşlik ediyor. 

Tülin Sadıkoğlu





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder