14 Şubat 2013 Perşembe

Çocuk


Leonard, anne babasının aksine çirkin, yeşil ve sıkıcı bulduğu doğadan hiç hoşlanmaz. Ona göre “doğanın ortasında yapılacak tek bir şey vardır: hayran hayran çevreye bakmak. Bu aslında sıkılmakla aynı şeydir, yalnızca gözleriniz kocaman kocaman açılmıştır.” Ama bir hafta sonu, annesiyle babası Leonard’ı yürüyüşe çıkardıklarında “nihayet bir şeyler olur”.

Yürüyüş yaparken bir keçiyoluna girerler. Leonard’a göre “keçiyolu yanlarında dükkânlar dizili olmayan, ortasında otlar biten, bilek burkan taşlarla kaplı ve kaşıntıya yol açan ısırgan otlarıyla çevrili bir sokaktır”. Annesi ve babası için ise keçiyolları büyülü yerlerdir. Leonard, onlar doğanın keyfini çıkarırken bir koyunla burun buruna gelir. Koyun ona ne olduğunu, sonra da ne işe yaradığını sorar. Koyun ve daha sonra onlara katılan inekle tavuk neler yapabildiklerini övünerek anlatırlar. Sonunda Leonard’ın ne işe yaradığını öğrenebilmek için onu kurda götürmeye karar verirler. Bu bir tuzaktır, ama Leonard şehirli bir çocuk olduğu, yani kirliliğe maruz kaldığı, egzoz gazı ve hormonlu tavuk kızartması koktuğu için bu tuzaktan kurtulacaktır. Yine de mutlu değildir, Leonard. Aklına takılmıştır: Bir çocuk ne işe yarar?

Fransız yazar Colas Gutman’ın yazdığı, Delphine Perret’nin resimlediği ve Tuvana Gülcan’ın çevirdiği “Çocuk”, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Kitap 7-10 yaş grubu çocuklar için öneriliyor. 

Tülin Sadıkoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder