19 Şubat 2013 Salı

En Güzel Bulgar Masalları



Edebiyat akımlarının, türlerinin modası gelip geçse de masallar her zaman olduğu gibi bu akım ve etkilerin dışında kalıp sanatın her dalına esin kaynağı olmaya devam ediyor. Merakımızı yenemiyoruz bir tane daha masal okumak için. Hayatımızdaki "Bana masal anlatma!" ile "Tıpkı peri masalı!" gibi iki ayrı uç durumu masallardan başka bir tür ile ifade etmek de pek mümkün olmuyor.

Nesin Yayınevi'nden çıkan En Güzel Bulgar Masalları komşu ülkede anlatılan masalların derlemesinden oluşuyor. Kitapta Ayser Ali'nin derleyip çevirdiği yedi masal yer alıyor: Çoban ve Tilki, Çocuk ve Rüzgâr, Güneşin Armağanı, Kralın Sol Gözü, Kirpi ile Tilki, Üç Kardeş ile Altın Elma ve Topal Horoz.

Çoban ve Tilki masalında iyilik ve aklı kullanmak yüceltilirken, Kralın Sol Gözü'nde ise yöneticiler eleştiriliyor. Çocuk ve Rüzgâr ile Üç Kardeş ile Altın Elma'nın Anadolu Masalları ile benzerliği dikkat çekiyor. 

Komşumdan Masallar dizisi içinde yer alan kitabı Arda Soykan resimlemiş. Kitap 7 yaş üstü çocuklara ve sınırın diğer tarafındaki masalları merak eden herkese hitap ediyor.

Ebru Akkaş



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder