8 Şubat 2013 Cuma

Kocaman Ayaklı Çocuk


İtalyan yazar Beatrice Masini’nin yazdığı, Nükhet Amanoel’in çevirdiği “Güzel, Açıkgöz, Cesur Kızlar” dizisi Can Çocuk Yayınları’ndan yayımlanıyor. Dizinin ikinci kitabı “Kocaman Ayaklı Çocuk”un kahramanı “bayrak direği kadar uzun ayakları” olan sekiz yaşındaki Menta. “Uzun bir çift ayak büyük bir engel sayılabilir; ama sayılmayabilir de… Bu ayaklar utanç kaynağına dönüşebileceği gibi birçok maceranın kapısını da aralayabilir. Ya rahatsız bir uzantı gibi görülebilir ya da eşsiz bir özellik olarak algılanabilir.”

Menta, mutlu bir çocuktur. Ama kocaman ayakları ona kimi zaman sorun yaşatır. Örneğin okul bahçesinde çocuklarla birlikte koşması gerektiğinde ya da bazen yalnızca yürürken bile takılır, düşer. Bunlar yetmiyormuş gibi annesi, diğer kızlar gibi narin ve biçimli gelişmesi için onu bir bale kursunu yazdırır. Menta ne ayaklarının kocaman olmasını, ne takılıp düştüğünde diğer çocukların ona gülmesini önemsemez. Onun “yüreği bir balon kadar hafiftir.” Menta’nın asıl sorunu annesi ve babasının onun ayaklarını dert etmesidir. Onu sürekli doktorlara götürürler ve Menta da can sıkıcı pek çok tedaviye katlanır. Ama bir gün doktorlardan biri ameliyat olması gerektiğini söyleyince evden kaçmaya karar verir.

Menta’nın yolu önce bir sirke sonra nehrin kıyısına kurulmuş bir köye, ardından bir adaya ve sonunda kendisi gibi uzun ayakları olan insanların yaşadığı bir köye düşer. Bu arada ailesi onu aramaktan hiç vazgeçmez. Kızlarının arkasında bıraktığı izleri takip ederler ve onun kocaman ayaklarıyla ne kadar özel biri olduğunu görürler. Menta da ailesini özlemektedir ve sonunda kendisini dönmeye hazır hisseder. 

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder