21 Şubat 2013 Perşembe

Kurbağa ve Yabancı

Bu kitap dünyadaki tüm hayvanlara adanmıştır; renkleri ve farklılıkları ne olursa olsun…

 Kurbağa ve Yabancı, Hollanda hükümetinin Matra Programı adını verdiği yaşanılan ülkedeki olumlu değişime destek vermeyi; ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğini sağlamayı amaçlayan proje kapsamında yayılanmış bir kitap.

Projenin amacı kadar Max Velthuijs’in yazdığı kitabın içeriği de dikkat çekici. Ve elbette resimleri.

Bir gün köye yeni biri çıkagelir ve yerleşir. Köy sakinleri gidip onunla konuşmak yerine hakkında konuşmayı tercih eder. Ona yaklaşmadan ve konuşmadan onun tembel, hırsız, pis, güvenilmez olduğundan bahsederler aralarında.

Kurbağa ise konuşulanları dinler ama onlara katılmaz. Yabancıyı izlemeye karar verir ve gördükleri ile arkadaşlarının varsaydıklarının ne kadar da birbirinden uzak şeyler olduğunu anlar. Söylenenlerin aksine çalışkan, temiz ve dürüst olduğuna inandığı yabancı ile arkadaşlık etmeye başlar. Köy halkı onu tenkit etse de Kurbağa doğru bildiğini yapmaya devam eder. Zaten bir süre sonra köy halkı da yaptıklarından utanacaktır.

Kabalcı Yayınevi tarafından yayımlanan, Seçkin Erdi’nin Türkçeleştirdiği kitap ötekileştirmeyi, önyargıyı naif bir dille eleştiriyor.

 Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder