18 Şubat 2013 Pazartesi

Kuyruksuz

Herkes kınalı kuşun doğum gününü kutlarken “kuyruksuz” davetli olduğu halde gidemiyor. Çünkü kuyruğu olmadığı için utanıyor. Kuyruğu çıksın diye her şeyi deniyor, ama olmuyor. Bunun üzerine kendisine bir kuyruk satın almaya karar veriyor. Çarşıya gitmek üzere yola çıktığında tıpkı kuyruk gibi “upuzun, kıvrım kıvrım” bir solucana rastlıyor. Ondan kuyruğu olmasını istiyor. Kalabalık bir ailesi olan ama kalacak bir evleri olmayan solucan bu teklifi kabul ediyor. Artık “kıvrım kıvrım, biçim biçim” bir kuyruğu olan kuyruksuz, şarkıcının doğum günü partisine gitmeye karar veriyor. Hemen süsleniyor püsleniyor, biraz da boyanıyor ve yola çıkıyor. Ama davete varıp da arkasına baktığında solucanın olmadığını görüyor. Yani yine kuyruksuzdur!

“Kuyruksuz bir kuş geldi,” diyor pembe kuş.
“Ne kadar da hoş biri,” diyor mavi kuş.
“Evet,” diyor sarı kuş. “Hem de hiçbirimize benzemiyor.”

Kuyruksuz şimdiye kadar boşu boşuna üzülmüştür. “Kıvrım kıvrım, biçim biçim” bir kuyruğu olmasa da diğer kuşlar onu sevmiştir.

Yazar, ressam Can Göknil ele aldığı konularla ve yaptığı resimlerle özellikle çocuk edebiyatında özel bir yere sahip. Can Çocuk Yayınları’nın “Okul Öncesi Kitaplığı” dizisinden çıkan ve farklılığın güzel olabileceğini, bunun kuracağımız ilişkilerde bir engel oluşturmayacağını gösteren “Kuyruksuz” ise hem öyküsü, hem de resimleriyle kuşkusuz her yaştan okurun büyük bir keyifle okuyacağı müthiş bir kitap.


Tülin Sadıkoğlu



1 yorum:

  1. Can Göknil’in öyküsüne konu ettiği kuş, Yeni Zelanda’da yaşayan ve soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kivi kuşudur. Bu çok ilginç ve sevimli kuşların kanatları yoktur. Tüy yerine sert kılları, gaga yerine ise hortuma benzeyen bir burnu vardır. Kuşlar gibi uçamazlar ama çok hızlı koşabilirler. Koku duygusu güçlüdür.

    YanıtlaSil