15 Şubat 2013 Cuma

Madrabaz Ustanın Suç Akademisi

Çocuk kitaplarının esas karakterlerin/kahramanlarının iyi, örnek teşkil eden kişilerden oluşmasını normal kabul edince "hırsızlık" yapmayı iş edinecek bir kahramana dair bir kitap okumak insanın önce önyargılarını daha sonra algılarını değiştiriyor.

Dünya hiçbir zaman güllük gülistanlık olamadı ve hırsızlık, tarihin en eski mesleklerinden biri. Terry Deary, Madrabaz Ustanın Suç Akademisi dizisinin ilk kitabı Yeni Başlayanlar için Soygun'da bu konuya değiniyor.

19. yüzyılda zamanın unutulduğu bir kasaba olan Wildpool'da yaşanan suç salgını esnasında neler olduğunu Bay X imzalı birinin anlatımı ile öğreniyoruz. Smiff Smith annesinin zoru ile çarşıdan bir kova aşırırken dikkat çekiyor ve suç akademisine katılmak için davet ediliyor. Annesi ise bir saniye bile düşünmeden teklifi kabul ediyor.

Tam bu sırada belediye başkanı yeni güvenlik gücü polis kuvvetini halka tanıtır. Liddle, Larch ve polis müfettişinden oluşan bu üç kişilik ekip şehrin huzurunu sağlamakla görevlendirilir.

Smiff'se bu esnada suç akademisinde işin inceliklerini öğrenmeye ortağı Alice ile başlar. Akademide diğer öğrencilere sataşmak dışında derse geç kalmak, kopya çekmek, öğretmen sözü dinlememek serbest olduğu için fazla zorlanmaz. Sıra öğrendiklerini uygulamaya geldiğinde çocuklar ilk soygunları için sahaya çıkarlar.
Tudem tarafından yayımlanan, Berfu Durukan'ın çevirdiği kitabı hırsızlığa bir övgü değil sisteme bir eleştiri olarak görmek gerekiyor. Madrabaz Ustanın Suç Akademisi dizisinin ikinci kitabı Haytalar için Adam Soyma yayıma hazırlanıyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder