6 Şubat 2013 Çarşamba

Yeşilcik


"Anlatı ustası” Cemil Kavukçu, öykülerden oluşan ilk çocuk kitabı Selo’nun Kuşları’nın ardından üç köpek kahramanın başından geçenleri anlattığı Havhav KardeşliğiBopato 1, Özgürlüğe KaçışBopato 2, Kafeste Bir TopikBopato 3 adlı kitaplardan oluşan bir dizi ve Bir Öykü Yazalım mı? başlıklı bir çocuk romanı yazmıştı. Çocuklar için yazdığı son romanı Yeşilcik ise yine Can Çocuk Yayınları tarafından 2012 yılında yayımlandı.

Kavukçu'nun yeni yapıtında Bir Öykü Yazalım mı? adlı kitabın kahramanı Fatoş yine karşımızda. Fatoş bu kez tek başına yaşayan anneannesine bir arkadaş bulur. Yemyeşil bir muhabbetkuşu olan bu arkadaşın adı da Yeşilcik olur. Ama bununla bitmez... Neriman Teyze yeni arkadaşıyla sohbet ederken çocukluk anılarına bir yolculuk yapar. Eskiden oynadıkları oyunlarla şimdiki çocukların oynadığı oyunları karşılaştırır. Bu onu biraz üzer, çünkü eskiden onlar dışarıda, geniş alanlarda oynarken zamane çocukları okuldan eve, evden okula gitmekte, bilgisayar karşısında oyunlar oynamaktadır. Anneannesi eski oyunları hatırladıkça torununa da anlatır. Bunlardan yola çıkan Fatoş’un aklına parlak bir fikir gelir.

Yalnız yaşayan Neriman Teyze, tek çocuk olan ama bir kardeş isteyen Fatoş ve kızlarını en iyi şartlarda ve sevgiyle yetiştirmeye çalışan Handan ve Selim… Cemil Kavukçu, ayrıntılarla bezediği romanıyla okurlara tüm aile bireylerinin bir resmini çiziyor. Her bir aile bireyinin ama en çok Neriman Teyze ve Fatoş’un duygularını, düşüncelerini aktardığı romanında her yaştan okur kendisinden bir parça bulabiliyor. İncelikli ve akıcı anlatımı, özenli ve duru diliyle Cemil Kavukçu iyi ki genç okurlar için de yazıyor.

Tülin Sadıkoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder