18 Mart 2013 Pazartesi

Beyoğlu Macerası - Bilgi Avcıları Gizli Görevde

“Taksim, İstanbul’un en ünlü meydanı. Osmanlı döneminde bölgenin suyu buradan ‘taksim’ ediliyormuş, yani paylaştırılıp dağıtılıyormuş. Adı da oradan geliyor.”
“Bilgi Avcıları”, çocuklardan ve gençlerden oluşan,  bilmeceleri ve gizemli olayları çözmeyi seven bir grup. İstanbul’daki kültürleri ve tarihi eserleri tanımaya da çok meraklılar. O nedenle Bilgi Avcıları Merkezi’nin onlara verdiği görevleri yerine getirir, şifreleri çözerken gittikleri yerlerle ilgili bilgi edinirler, böylece bilgilerini artırmış olurlar. Birbirlerini, yakalarına taktıkları rozetlerden tanırlar. Ayrıca onlara yardım eden akıllı hayvanları vardır.

“Şifre Korsanları”nın kim ya da kaç kişi oldukları ise bilinmiyor. Bilgi Avcıları gibi kültürü ve tarihi eserleri önemsemezler. Onlar, Bilgi Avcıları’nın define peşinde olduklarını zanneder ve o yüzden gizlice onları takip ederek, şifreli mesajları ele geçirmeye çalışırlar.

Bilgi Avcıları’ndan biri olan Sinan’ın tarihi eserlere ne kadar meraklı olduğunu odasındaki resimlerden, okuduğu kitaplardan hemen anlarız. O gün Sinan gizli bir işaret alır. Bu, ona yeni bir görev verileceği anlamına gelmektedir. Kapının vurulduğunu duyan Sinan paspasın üzerinde bir zarf bulur. İçinden harita, anahtar (kitabın arkasında bu anahtardan bir tane de siz bulacaksınız, böylece şifreleri Sinan’la aynı anda çözebileceksiniz) ve bir de not bulur. Sinan’ın önemli birine iletmesi gereken bir mektup vardır. Ancak Şifre Korsanları’na kaptırmamak için bu mektup gizlenmiştir. Sinan’ın mektubu bulması için bilmecelerdeki şifreleri sırayla çözmesi gerekmektedir. İlk şifreli mesaja göre Sinan ve elbette sevgili köpeği Gezgin, Taksim Meydanı’na gideceklerdir.

Sinan şifreleri çözerken biz de onunla birlikte Beyoğlu’nu ve İstiklal Caddesi’ni dolaşıyor; Taksim Meydanı, Ağa Camii, Hacı Abdullah Lokantası, Galatasaray Hamamı, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı, Saint Antoine Kilisesi, Markiz Pastanesi, Botter Apartmanı, Galata Mevlevihanesi, Galata Kulesi ve Tünel hakkında bilgi ediniyoruz. Şifre Korsanları’nı da birkaç kez başarıyla atlatan Sinan ve köpeği Gezgin sonunda mektubu buluyorlar. Peki, mektup kime yazılmıştır?

Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Ayşe İnan Alican’ın resimlediği “Beyoğlu Macerası – Bilgi Avcıları Gizli Görevde”, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Kitap, yedi yaş ve üzeri çocuklar için.

Tülin Sadıkoğlu
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder