12 Mart 2013 Salı

Bruno Munari’den bembeyaz bir masal!

Geçen hafta Behiç Ak’ın “Doğumgünü Hediyesi” adlı kitabından bahsetmiştik. Bu kitapta yazılı metin yoktu, tamamen resimlerden oluşuyordu. Bu kez içinde hiç resim olmayan “Beyaz Başlıklı Kız”dan bahsedeceğiz.
 
Hiç bu kadar çok kar görmüş müydünüz?

Kırmızı Başlıklı Kız’ın hikâyesini hemen hemen herkes bilir. Peki, Beyaz Başlıklı Kız’ı duymuş muydunuz? Belki de iddia edildiği gibi “Munari yazana kadar kimse bilmiyordu”. Kitabın ilk sayfasını çevirir çevirmez karşımıza bembeyaz iki sayfa çıkıyor: “Hiç bu kadar çok kar görmemiştik. Sabah uyandık ve pencereyi açtığımızda bu beyazlık bizi kör etti. Bütün gece kar yağmış ve her şeyi örtmüştü.” Sayfaların neden bembeyaz olduğunu böylece anlıyoruz. Kar, her yeri kaplamıştır. Öyle ki “çok dikkatli baksanız bile hiçbir şey göremiyordunuz. Köpek kulübesini, çalı çitlerini, taş bankları, çiçek tarhlarını, ormana giden patika yolu artık ayırt edemiyordunuz. Gözlerinizi kocaman açsanız da hiçbir şey göremiyordunuz. Bu kadar karın ortasında tek görebildiğiniz Küçük Beyaz Başlıklı Kız’ın gözleri.” (Kitapta yalnızca bu kocaman açılmış gözlerin resmi var.)

Beyaz Başlıklı Kız, annesinin beyaz bir örtüye sarmış olduğu yumurta, süt ve şekeri büyükannesine nasıl götüreceğini düşünür. Endişelidir, çünkü kar her şeyi örtmeye devam etmektedir. Yollar, evler, her şey kar altında kalmıştır. Beyaz Başlıklı Kız, büyükannesine nasıl gidecek? Ya ormanda gezinen kurt? O da karlar altında mı kalmıştır?

Resim, heykel, film, endüstri tasarımı, grafik tasarım, edebiyat ve şiir gibi pek çok farklı alanda eser veren İtalyan tasarımcı Bruno Munari son derece özgün çalışmalarıyla hayranlık uyandırıyor. Picasso tarafından bir defasında “yeni Leonardo” olarak tanımlanan Munari yalnızca ülkesi İtalya’da değil tüm dünyada özellikle görsel sanat alanında bir ilham kaynağı olur. Beyaz Başlıklı Kız, Munari’nin her biri başlı başına sanat eseri sayılabilecek çalışmalarından yalnızca bir tanesi. Bu farklı, orijinal kitap henüz Türkçeye çevrilmedi ne yazık ki. En kısa zamanda yayımlanması dileğiyle.

Beyaz Başlıklı Kız, ayrıca, hayal dünyaları körelmiş kimi yetişkinler için de eşsiz bir fırsat değerinde.

Tülin Sadıkoğlu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder