19 Mart 2013 Salı

Büyük Sorular Basit Cevaplar

Zaman zaman aklımızı kurcalayan garip sorular olmuştur. Mesela ben, neden mavi bir meyve olmadığını çok merak ederim. Gemma Elwin Harris'in derlediği Küçük İnsanlardan Büyük Sorular Hayli Mühim İnsanlardan Basit Cevaplar yaşları on ile on iki arasından değişen çocukların cevabını en çok merak ettiği sorulardan oluşuyor.

Kitap, solucan yememde bir sakınca var mı; neden kendimi gıdıklayamıyorum; neden bazı insanlar kötüdür; ilk tohum nerden geldi; Büyük İskender kurbağaları sever miydi; kemiklerimiz neden yapılmıştır gibi ilginçliğinden ve haklılığından şüphe etmediğimiz sorulardan oluşuyor.

Peki, bu sorulara yanıtları kim veriyor? Alain de Botton, Noam Chomsky, Philip Pullman, Sir David Attenborough gibi sahasının en önemli kişileri. Tüm bu isimler, çocuk koruma derneği yararına hazırlanan bir kitaba katkı sağlamayı kabul ediyor.

Benim için sesine ve şarkılarına hayran olduğum Jarvis Cocker'ın yanıtladığı "Neden müzik var?" sorusu ve  yine büyük beğeni ile takip ettiğim doğabilimci Nick Baker'ın "Neden salyangozların kabuğu var da sümüklüböceklerin yok?"a verdiği cevap kitabın en güzel bölümlerindendi.

Kitaptaki samimi ve yalın yanıtlardan bu insanların sahalarında neden bir numara olduğunu bir kez daha anlıyor insan.

Domingo Kitap'tan çıkan ve Şiirsel Taş'ın Türkçeye çevirdiği kitap hem çocuklara, hem gençlere hem de bu soruların yanıtlarını merak eden yetişkinlere hitap ediyor. 

Ebru Akkaş

2 yorum: