7 Mart 2013 Perşembe

Delidolu Arkadaşım


Daniel Pennac’ın 2000’li yılların başında “Kamo Kitapları” olarak basılan dört kitabı, Delidolu Arkadaşım adı altında tekrardan yayımlandı. Kitapta Asrın Fikri, Kamo ve Ben, Babil Ajansı ve Kamo’nun Kaçışı öyküleri yer alıyor.

Kitabın ilk öyküsü Asrın Fikri’nde, Kamo ve sınıf arkadaşları ile tanışıyoruz. Çocuklar, beşinci sınıftan altıncı sınıfa geçme telaş ve baskısı altındadır. “Altıncı sınıfa gidecek çocuk şöyle yapmaz, böyle davranmaz” yorumlarından sıkılan çocuklar bu konudan hiç söz etmeyen sınıf öğretmenleri kendi deyişleri ile “Sevgili Örtmenleri” Mösyö Margerelle’den yardım isterler. Bu yardımın nasıl olacağına dair asrın fikrini ise Kamo ortaya atar.

İkinci öykü Kamo ve Ben’de, Kamo ve arkadaşları biraz daha büyümüş, korku ile bekledikleri altıncı sınıfı geride bırakmışlardır. Bu dönemdeki korkuları ise Fransızca öğretmenleri Crastaing’dir. Aslında öğretmenlerinden değil de onun haftada bir verdiği kompozisyon ödevlerinden korkarlar. Çocukların ödevlerini kolay kolay beğenmeyen Fransızca öğretmenlerinin verdiği son ödev herkesi yavaş yavaş yatağa düşürmeye başlayınca bu işin içinden çıkmak da yine Kamo’nun asrın fikirlerinden biri ile mümkün olur.

Babil Ajansı’nda ise Fransızca argo konusunda uzman olan Kamo’nun aynı beceriyi İngilizce dersinde gösteremediğini anlarız. Yabancı dil öğrenmek konusunda pek de istekli olmayan Kamo, İngilizce öğrenmesini şart koşan annesinin önerisi ile bir mektup arkadaşı edinir. Bu işe kendini o kadar çok kaptırır ki en yakın arkadaşı ile bozuşmayı bile göze alır.

Kitabın son öyküsü Kamo’nun Kaçışı’nda Kamo’nun annesi köklerini araştırmak için uzun bir yolculuğa çıkar. Arkadaşının ailesine emanet edilen Kamo bu sırada bir kaza geçirir. Yakın arkadaşlarının Kamo’yu hayata döndürmek için denedikleri yöntem ise herkese örnek olacak nitelikte.

Pennac’ın kaleme aldığı Günışığı Kitaplığı'ndan Filiz Atay çevirisi ile yayımlanan Delidolu Arkadaşım, dostluk, arkadaşlık ve aile hayatını incelikle ele alıyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder