8 Mart 2013 Cuma

Doğumgünü Hediyesi

Resimli öykü kitaplarında illüstrasyonun en az yazılı metin kadar önemli olduğu bir gerçek. Öykünün resimlerle takip edilebilmesi, hatta resimlerle okunabilmesi çocukların hayal gücüne önemli bir katkı kuşkusuz. Son yıllarda da illüstrasyon uluslararası alanda “bağımsız bir sanat disiplini” olarak görülmeye başlandı. Bu çoğu kişiye göre “illüstrasyonun, yazı dünyasına nazaran geleneksel olarak oynadığı ikinci ya da yan rolden kurtulduğu” anlamına geliyor. İllüstrasyonun öneminin kabul edilmesiyle, özellikle son zamanlarda, yazılı öykülerin yanı sıra “görsel öyküler” de karşımıza daha sık çıkıyor.

Behiç Ak’ın, Can Çocuk Yayınları tarafından Okul Öncesi Kitaplığı dizisinden yayımlanan “Doğumgünü Hediyesi” isimli kitabı tamamen resimlerden oluşuyor. İlk sayfada deniz, gökyüzü ve denizle gökyüzünün kesiştiği yerde yeşil bir leke görülüyor. İkinci sayfaya geçtiğinizde leke biraz daha yakınlaşıyor. Bu kez üzerinde beyaz, başka lekeler beliriyor. Üçüncü resimde bunların ev olduğu anlaşılıyor. Evlerin yanı sıra ağaçlar ve bir de kayık bulunuyor. Daha sonra evlerden birinde bir çocuğun bir hediye aldığını görüyoruz. Takip eden resimde çocuk hediyesiyle dışarıya koşuyor. Öykü resimlerle devam ediyor...

Yazılı bir metin olmaması bu kitapta kesinlikle bir engel oluşturmuyor. Çünkü çocuklar öyküyü kendileri, kendi kelimeleriyle yazabiliyor ya da anlatabiliyor.

Metni olmayan bir kitap ilk bakışta kitabın “ruhuna” aykırı görünüyor belki de. Ancak çocukların yazıyla, “söz”le ilişkisini kuvvetlendirmesi açısından çok önemli bana kalırsa. Bir de sanırım farklı bir kitapla karşılaşmış olmak çocukları ve biz yetişkinleri alışılmışın dışına çıkmaya, sıra dışı düşünmeye itiyor.  

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder