10 Nisan 2013 Çarşamba

2013 Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'ndan Notlar


Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, çocuk edebiyatı ve yayıncılığı ile ilgilenenlerin mutlaka bir kez gidip görmesi; katılıp gezmesi gereken bir fuar. Dünyanın her yerinden çocuk yayıncılarının katıldığı, kitap satışından ziyade yayın haklarının alınıp satıldığı Bologna Çocuk Kitapları Fuarı bu yıl 50. kez düzenlendi. 70 ülkeden 1200 katılımcı ile gerçekleşen fuarın ziyaretçilerinin sayısı da oldukça fazlaydı. Fuarın bu yılki onur konuğu ülkesi İsveç'ti.

İlk kez 11 ülkeden 41 katılımcı ile 1964 yılında düzenlenen fuarda iki yıl sonra illüstrasyon ödülleri verilmeye başlandı ve 1967’den beri de fuar kapsamında İllüstratörler Sergisi düzenleniyor.

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nın 50. yılı sadece fuar alanında değil, tüm şehirde kutlanıyordu. Şehirdeki hemen her dükkânın vitrini, fuarın ellinci yıl kutlamalarını anımsatan nesne ve dekorlarla bezeliydi.

Bu yılki İllüstratörler Sergisi’nde Türkiye’den bir çizerin Meltem Şahin’in de işleri yer aldı. Şahin'in, 64 ülkeden yapılan üç bin beş yüze yakın başvuru arasından seçilen 77 kişiden biri olmasıysa takdire değer bir başarı. Bu seçkide yer alan çizimler Illustrator Annual 2013’de yer buldu. İllüstratörler Sergisi’nin en dikkat çeken bölümü ise 2012 yılında Hans Christian Andersen Ödülü’ne layık görülen Peter Sis’in işlerinin sergilendiği alandı.

Fuarda çocuk edebiyatının Nobel’i sayılan 2013 Astrid Lindgren Ödülü (ALMA) sahibi 26 Mart’ta açıklandı. Arjantinli yazar, çizer, müzisyen Isol bu yılki ödülün sahibi oldu.



Önceki yıllarda tema olarak daha ön plana çıkan konular vardı. 2011’de çevreci kitaplar ağırlıktayken, geçen yıl felsefi içerikli kitaplar dikkat çekiyordu. Bu sene konu olarak öne çıkan bu tarz kitaplar maalesef yoktu; bir savrukluk söz konusuydu. Saftirik ve türevleri tarzındaki kitapların sayısının arttığı dikkatten kaçmıyordu.


Bunun dışında diğer dikkat çeken noktaysa standlarda sıkça rastladığımız sert ve sivri hatlı kurt çizimleriydi. Kırmızı Başlıklı Kız’ın kurdu bu sene oldukça revaçtaydı.

Bu yılki fuarda aldığım kısa notlar bu kadar. Ancak fuarla ilgili söyleyeceklerimiz henüz bitmedi. Sevgili Tülin Sadıkoğlu da Bologna notlarını bizimle paylaşacak. Fuar sırasında illüstratör/yazar Yaprak Moralı ile küçük bir röportaj yaptık. Onu da yakın zamanda Bir Kitap Lütfen'de okuyacaksınız.

Ebru Akkaş



5 yorum:

  1. Kırmızı Başlıklı Kurt zamanlar ötesi bir aktör, dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Başlıklı Kurt uyarınızı önemsiyor ve ciddiye alıyoruz. Teşekkür ederiz.

      Sil
  2. Türkiye'den kimler katılıyor bu fuara acaba? Kurumsal olarak yani?

    YanıtlaSil
  3. Fuarda yayıncılar Türkiye Ulusal Standında temsil edildi. Ayrı bir kurumsal katılım olmadı.

    YanıtlaSil