18 Nisan 2013 Perşembe

Çocuklar için Çizim Teknikleri

Boya kalemleri ve resim kâğıdı ile tanışmanın güzel resim yapmak için yeterli olmadığını acı bir tecrübe ile çocukken öğrenmiştim. O zamanlar memlekette her şey kolay kolay bulunmadığı için boya kalemleri de kıymetli bir hediyeydi ve babam bana çok güzel bir boya kalemi seti almıştı. 80’li yılların başında çocukların dimağı markalarla kirletilmediği için markasını hatırlayamıyorum; ama kutusundaki papağan resmi hâlâ gözümün önünde. Çok güzeldi! 

Yeni boya kalemlerinin verdiği hevesle bir şeyler yapmaya çalışıyorum; ama hayalimdeki ile kâğıttaki aynı olmayınca pek de yetenekli olmadığımı fark ediyorum. Hatta patates boyasının bile önümdeki resimden daha makbul olabileceğini düşünüp acımasızca eleştiriyorum kendimi.

Bunlar yetmiyormuş gibi bir de çevremde moralimi bozan yetenekliler var. Benden yaşça büyük kuzenlerim, ünlü ressamların yağlı boya tablolarının kopyasını yapıyorlar. Goya’nın meşhur tablolarını ve kime ait olduğunu hatırlayamadığım, mavi rengin hâkim olduğu badminton raketi tutan bir kızın portresini tuvale geçirirkenki halleri hafızama kazınmış durumda. Bendeki hayal kırıklığınınsa sonu yok. Daha ilkokul yıllarında bu sayfayı kapatıyorum. Resmin ve çizimin teknikleri olduğunu “Madem çizemedim, kuramı üzerine yoğunlaşırım,” dediğim zamanlarda öğreniyorum. Yani iş işten geçtikten sonra.

Tüm bunlar Mavibulut Yayıncılık’ın yayımladığı “Çocuklar için Çizim Teknikleri” kitabını gördüğüm zaman aklıma geldi. Meğer elips, daire, üçgen, dörtgen çiziyor olduktan sonra istediğin resmi yapmak çok kolaymış. Mesela kuş mu çizmek istiyorsunuz; iç içe iki daire bir üçgen ve bir de minicik bir daire daha… Kuş tamamdır. Kanatlarının açık çizersen al sana kuş uçuyor. Renk konusunda paletindeki renkler kadar özgürsün. İster tek renk kullan ister renkleri birbirine kat öyle boya. Bu liste çiçekler, meyveler, türlü türlü hayvanlar, insanlar, cadılar, krallar, şatolarla devam ediyor. İşin sırrı gerçekten de teknikte!

“Çocuklar için Çizim Teknikleri” sadece çocuklara çizmeyi değil renkleri de öğretmek için hazırlanmış bir kitap. Son bölümlerde renkler, ana renkler, sıcak ve soğuk renkler, tamamlayıcı renkler, açık ve koyu renklerle birlikte gölgelendirmeyi de öğreniyor çocuklar.

İşin sırrı yetenek mi yoksa teknik mi? Rosa M. Curto’nun resimleyip yazdığı “Çocuklar için Çizim Teknikleri” tam da bu yanıtı merak edenlere göre.

Ebru Akkaş

2 yorum:

  1. Aslında itiraf etmek gerekirse sadece çocuklar için de değil bu kitap, ben de - 28 yaşımda- amatör olarak çizmek için faydalanıyorum bu kitaptan :)

    YanıtlaSil