16 Nisan 2013 Salı

Gizli Bahçe



İllüstrasyon: Inga Moore
Hangi kitap hakkında yazsam acaba diye düşünüp kütüphanemde göz gezdirirken elim nedense Gizli Bahçe’ye gitti. Raftan aldım, daha sonra başka bir şeyler yazayım dedim, bıraktım. Aradan bir süre geçince elimde yine Gizli Bahçe’yi buldum.

İngiltere’de doğup Birleşik Amerika’da büyüyen Frances Hodgson Burnett’in 1911’de yayımlanan kitabı Gizli Bahçe, diğer kitapları Küçük Prenses ve Küçük Lord Fauntleroy’dan daha fazla öne çıkıyor. Benim için Küçük Prenses’in de yeri ayrı ama hiçbiri Gizli Bahçe’nin yerini tutmuyor.

Mary Lennox, Hindistan’da yaşayan varlıklı bir ailenin sevgisiz büyüyen kızıdır. Ailesi onunla ilgilenme görevini evdeki hizmetlilere bırakmıştır. Çocuk hırçın, huysuz ve ırkçı tavırlar sergiler. Bu esnada Mary 10 yaşına gelmiştir ve ülkedeki salgın ailesini de etkiler. Tüm facianın içinde yaşayan bir o kalmıştır ve varlığı tesadüfen fark edilir. Yaşamını Hindistan’da sürdüremeyeceği için amcası Archibald Craven’ın yanına İngiltere’ye gönderilir.

İlk başlarda tüm olumsuz huylarını burada da sergilemekten kaçınmaz Mary. Sonra malikânenin birkaç odası dışında evde dolaşmaması tembihlenir. Hizmetlilerden Martha Sowerby, Mary ile yakından ilgilenir ve ona Bayan Craven’ın daha sonra kilit altına alınan bahçesinden bahseder. Mary’nin aklını bu bahçe ve bazen malikânede duyduğu ağlama sesleri meşgul eder.  Mary bahçeye girmenin bir yolunu bulduğu günün akşamında seslerin geldiği odayı ve oradaki kuzeni Colin’i bulur.

Daha sonra Mary, Colin’i her gün ziyaret edip ona hikâyeler anlatır.  Mary, Colin ve Martha Sowerby’ın kardeşi Dickon’ın dostluğu Gizli Bahçe’de filizlenir.

1910 yılında The American Magazine’de bölümler halinde yayımlanan, bir yıl sonra kitaplaşan Gizli Bahçe, doğanın ve dostluğun yüceltildiği bir yapıt. Kitabın piyasada farklı çevirilerine rastlamak mümkün.

Ebru Akkaş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder