25 Nisan 2013 Perşembe

Hep Hayır Diyen Aslan


Yeri geldiğinde itiraz etmek, karşı çıkmak ilişkilerin gereğiyken; her zaman hayır demekse ilişkileri zorlayan birine dönüştürüyor bireyi. Hatta insanın adını huysuza çıkarıyor. Christine Beigel ve Herve Le goff’un ortak çalışması Hep Hayır Diyen Aslan’ın kahramanı da adı huysuza çıkanlardan.

Tavuk Nine, uyku saati geldiğinde uyumayı istemediklerini söyleyen civcivlere bir masal anlatmaya başlar.  Her şeye hayır diyen bir aslanın masalıdır bu. Annesinin sözünü de dinlemeyip ona da hayır diyormuş hep. Annesi ise hayırdan başka bir şey söylemesi için yalvarıyormuş yavru aslana. Minik aslanın tavrı yine değişmiyormuş, ısrarla hayır demeye devam ediyormuş.

O gün de diğer günler gibi küçük aslan hayır der.
Hayır aşağı hayır yukarı,  orda hayır burda hayır.
Hayır, hayır ve hayır!
Ve sırtını dönüp uzaklaşır.

Günlerden bir gün zebra sürüsüne katılıp onlarla birlikte yürümeye başlamış. Sürüdekiler ona laf atıyor, bir şeyler söylüyormuş ama yavru aslanın yanıtı hiç değişmiyormuş: Hayır, hayır ve hayır! Zebra sürüsünün koruyucuları belirmiş etrafında. Gergedan onu güzellikle ikna etmeye çalışmış ama yavru aslan hayır demekten geri durmayınca çita, yavru aslanı ensesinden kaptığı gibi onu dünyanın bir ucuna götürmüş. Belki yavru aslan hayırdan başka bir şey demeyi öğrenmiştir gittiği bu yerde.

Nesin Yayınevi’nden Ali Nesin çevirisi ile çıkan Hep Hayır Diyen Aslan okul öncesi döneme ait çocuklara hitap ediyor.

Metin kadar kitapta yer alan görseller de ön plana çıkıyor. İllüstrasyonda kullanılan sıcak renkler hikâyeye daha da bir sıcak hava katıyor.

Ebru Akkaş
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder