15 Nisan 2013 Pazartesi

Masal Battaniyesi


Karlı dağların derinliklerinde Masalcı Nine’nin yaşadığı küçük bir köy varmış. Köyün çocukları Masalcı Nine’nin kocaman battaniyesine oturup ondan masallar dinlemeyi çok severlermiş.

Bir gün Masalcı Nine, masal anlattığı çocuklardan Nikolay’ın ayakkabısında bir delik olduğunu fark eder ve ona kalın, güzel bir çorap örmeye karar verir. Ancak o kadar çok kar yağmıştır ki yün almak için köyden ayrılmak mümkün değildir. Yün olmadan nasıl çorap örebileceğini düşünmeye başlar Masalcı Nine. Her sorunun bir cevabı olduğunu, yalnızca biraz düşünmesi gerektiğini geçirir aklından. Sonunda masal battaniyesinden bir parça sökmeye karar verir. Böylece bir çorap örer ve bunları Nikolay’ın kapısına bırakır.

Sonraki günlerde köyde yaşayan insanlar, soğuk kış günlerinde ihtiyaç duydukları şeyleri anlaşılmaz bir şekilde bulmaya başlarlar. Bu arada masal battaniyesi ise giderek küçülmektedir. Önceleri sıkışık sıkışık oturmak zorunda kalan çocukların, sonunda, üzerinde oturabilecekleri bir battaniye kalmaz.

Armağanların nereden geldiğini bir türlü anlayamayan köylüler muhtardan yardım isterler. Çocuklar, toplanmış insanların üzerinde onları sıcacık saran ve kimden geldiği belli olmayan atkıyı, çorapları, eldivenleri ve daha pek çok şeyi görünce hep bir ağızdan bağrışmaya başlarlar. Böylece durum anlaşılır. Artık sürpriz yapma sırası onlardadır…

Paylaşma, karşındakini düşünme ve cömertlikle ilgili bu sıcacık öyküyü Ferida Wolff ve Harriet May Savitz yazdı. En az öykü kadar sıcak ve renkli resimler ise Elena Odriozola’ya ait. Nesin Yayınevi’nden çıkan “Masal Battaniyesi” adlı resimli öykü kitabı 3-7 arası çocuklar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu
 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder