23 Nisan 2013 Salı

Tavşan Peter'in Bütün Maceraları

Bazı kitaplar nasıl ki edebiyatın temel taşları ise 1866 yılında Londra'da dünyaya gelen Beatrix Potter'ın yazıp çizdiği Tavşan Peter (Peter Rabbit) de çocuk edebiyatının temel taşlarından biri desek abartmış olmayız.
On iki yaşında sanat dersleri almaya başlayan Beatrix Potter, Benjamin Bouncer adını verdiği ilk tavşanını 1890’da satın aldı. Bundan üç yıl sonra tavşanı ölünce yapıtlarına esin kaynağı olacak yeni bir tavşan daha aldı ve ona Peter adını verdi.

Aynı yıl Tavşan Peter’in Masalı adını verdiği mektup kartları hazırladı ve bunları gönderdi. 1901 yılında siyah beyaz resimlediği Tavşan Peter’in Masalı’nın özel baskısını yaptırdı. Bundan bir sonra 1902'de Tavşan Peter’in Masalı Frederick Warne&Co. tarafından yayımlandı. 

İş Bankası Kültür Yayınları, Tavşan Peter'in Bütün Maceraları’nı Volkan Yalçıntoklu çevirisi ile ciltli yayımladı. Özgün metin ve orijinal resimleri ile basılan bu kitapta, Tavşan Peter'in Masalı, Tavşan Benjamin'in Masalı, Pofuduk Tavşancıkların Masalı, Bay Tod'un Masalı yer alıyor.

İlk masalda burnunun dikine girmeyi seven Pete'in Bay Yeşilbahçe'nin tarlasında yaşadığı heyecan anlatılıyor. Tavşan Benjamin'in Masalı'nda Peter'in kuzeni ile tanışıyoruz. Pofuduk Tavşancıkların Masalı'nda Tavşan Benjamin ile Podufuk'un kurduğu aile ve yavrularının öyküsünü öğreniyoruz. Bay Tod'un Masalı'nda yerinde duramayan, pek de sevilmeyen bir tilki ile kötü niyetli Paytakporsuk'dan bahsediyor Potter.

"Eğer küçük çocukların, dürüstlüğü ve küçük mutlulukları takdir etmesini sağlayacak ufacık bir şey yapmayı başardıysam o zaman küçük de olsa bir şey yapmışım demektir," diyen Beatrix Potter, sadece çocuklar için değil doğayı korumak için de zamanında öncü diyebileceğimiz büyük işleri de kararlılıkla sürdürmüş biri.

Tavşan Peter’in Maceraları 1921 yılında görme engelliler için Braille alfabesi ile de yayımlandı. Tavşan Peter neredeyse tüm dünya çocuklarının sevdiği bir kahraman olmaya devam ediyor.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder