8 Nisan 2013 Pazartesi

Yağmur Damlalarından Kolye


Joan Aiken'in İngiltere'de 1968 yılında yayımlanan ve modern klasik olarak kabul edilen kitabı Yağmur Damlalarından Kolye, kırk yıl geçtikten sonra Türkçeye çevirildi. Sekiz öykünün yer aldığı kitap Jan Pienkowski'nin resimleri ile bezeli.

Kitaba adını veren ilk öykünün dışında; Minderde Oturan Kedi, Bu Turtada Biraz Gökyüzü Var, Raflardaki Cinler, Üç Gezgin, Fırıncının Kedisi, Bir Gecelik Yatacak Yer, Kırkyama Yorgan kitapta yer alan diğer öykülerin adı.

Yağmur Damlalarından Kolye, fırtınalı bir gecede çobanpüskülüne sıkışan Kuzey Rüzgârı'nı kurtaran çiçeği burnunda babanın kızına hediye edilen kolye üzerine kurulu bir öykü. Masalsı öğelerin yer aldığı ve masal kurgusu ile anlatılan bu öykü yine masallara yakışan bir sonla bitiyor.

Minderde Oturan Kedi'de yoksulluktan eski bir otobüsün içinde yaşayan Emma Pippin'in bulutların üzerinde son bulan öyküsünü anlatıyor.

Bu Turtada Gökyüzü Var'da ise elmalı turta hazırlarken farkında olmadan turtasına bir parça gökyüzü ekleyen yaşlı kadının hikâyesini dinliyoruz. Joan Aiken'in fantastik öğelerle bezeli öykülerini bir masal tadında anlatıyor. 

Tudem Yayınları'ndan çıkan Ada Seyhan'ın çevirdiği kitap 10 yaş üstü herkese hitap ediyor. Joan Aiken'in kitapları ile tanışmadıysanız şimdi tam zamanıdır. 

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder