Tüm bunları Barışla Gülümseyen Ülkeler kitabından bahsetmek için yazıyorum. Sözü fazla uzatmadan kitabın hemen iç sayfasından aktarıyorum:
Bu kitap Nilüfer Kütüphane tarafından yürütülen ve Nilüfer Rotary Kulübü Derneği ile Bursa Valiliği Sırameşeler Kız Yurdu ve Çocuk Yuvası (Sevgi Evleri) işbirliğinde gerçekleştirilen "Barış Öyküleri" projesi kapsamında, Nilüfer Üçevler Kütüphanesi'nde yapılan atölye çalışmalarından derlenerek yayımlanmıştır.
Kitabın içeriği; 11-16 yaş aralığındaki çocukların kurduğu barış temalı "Barışla Gülümseyen Ülkeler" hikâyesini önce drama yolu ile canlandırmaları, sonra resim ve yazıya aktarmalarıyla elde edilmiştir.
27 atölye katılımcısı çocuk tarafından oluşturulan metne gelince... Bir masal gibi başlıyor Barışla Gülümseyen Ülkeler. Bir zamanlar birbirine komşu olan meyve ülkesi ve sebze ülkesinin masalı anlatılıyor. Komşuluk ilişkilerini güzelce sürdüren bu iki ülke para nedir bilmedikleri için kendi yöntemleri ile ticaret yapıp geçinip gidermiş. Meyveler ülkesi Kraliçe Çiçek tarafından idare edilirken; sebzeler ülkesi Kral Biber tarafından yönetiliyormuş. Derken meyve ülkesine gelen bir yabancı işlerin gidişatını değiştirmiş. Tüccarmış bu gelen kişi. Daha fazla ürün üretmelerini istemiş onlardan ve bunları satın alacağını söylemiş. Onun sözüne kanmış iki ülkenin yöneticileri. Derken ortak kullandıkları kuyunun suyu giderek azalmış, aralarındaki hoşgörü de. Sonra savaş başlamış. Meyve ve sebzeleri cephane olarak kullanmışlar. Sonunda bir çözüm bulmuşlar elbet.
Barışla Gülümseyen Ülkeler, başladığı gibi bir masal sonuyla bitiyor elbet. Metne atölyeye katılan çocukların resimleri eşlik ediyor. Çocukların naif çizimleri metin ile aynı sıcaklığı veriyor bizlere.
Barışla Gülümseyen Ülkeler kitabının proje yürütücüsü Zeynep Terzioğlu; atölye yürütücüleri Dilber Koç Kanat, Hilal Sükut; drama eğitmeni Özgürtürk Çalık'ın adını anmadan geçmek bu çalışmanın mutfağındakilere büyük bir haksızlık olur elbet.
Kitap Bursa Nilüfer Belediyesi'nin kültür hizmeti sayesinde ücretsiz dağıtıldığı için satış kanallarında yer almıyor. Barışla Gülümseyen Ülkeler'e el veren herkes kocaman bir teşekkürü hak ediyor.
Ebru Akkaş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder