6 Mayıs 2013 Pazartesi

Renkleri, kelimeleri, güneş ışıklarını toplayan tarla faresi: Federico

 Hollanda’da doğan, Amerika ve İtalya’da yaşayan yazar-illüstratör Leo Lionni’nin “Yeşil Kuyruklu Fare” adlı kitabından sevgili Ebru Akkaş önceki aylarda bahsetmişti. Lionni’nin bildiğim kadarıyla yalnızca iki kitabı Türkçeleştirildi. “Federico” ise yazarın henüz çevrilmeyen ancak kişisel olarak en sevdiğim kitaplarından biri.

Bir zamanlar ineklerin otladığı çayırda eski bir duvar vardır. Tahıl ambarına yakın bu duvarın taşları arasında beş neşeli tarla faresi yaşamaktadır. Ancak çiftçiler fabrikayı terk edince ambar boş, fareler de yiyeceksiz kalır. Kış gelmek üzeredir, o nedenle fareler tahıl ve ceviz, saman ve kuru meyve toplamaya koyulurlar. Gece gündüz, hepsi çalışır. Federico hariç… “Federico, neden çalışmıyorsun?” diye sorarlar. “Nasıl çalışmıyorum,” diye yanıt verir biraz alınmış olan Federico: “Dondurucu kış geceleri için güneş ışığı topluyorum,” diye ekler. Federico’nun büyük bir taş üzerinde oturduğunu görünce, “Şimdi ne yapıyorsun, Federico?” diye sorarlar. “Renkleri topluyorum, kış gridir,” diye yanıt verir. Bir başka sefer, bir bitkinin altına çömelmiş olan Federico’yu fark ederler ve “Hayal mi kuruyorsun, Federico?” diye sorarlar. “Ah, hayır! Kelimeleri topluyorum. Kış günleri çok ve uzundur,” diye karşılık verir. Böylece kış gelir; fareler taşların arasındaki yuvalarına sığınırlar. Başlangıçta yemek yiyip gülüşürler, birbirlerine hikâyeler anlatırlar. Ama bir süre sonra yiyecekler azalmaya başlar. Yuvaları buz gibidir ve kimsede konuşma isteği yoktur. İşte o zaman Federico’nun topladığı güneş ışıkları, renkler ve kelimeler akıllarına gelir. Federico konuşmaya başlayınca soğuk ve gri kış günleri ısınır, renklenir.

Federico, diğerlerinden farklıdır. Dünyaya başka türlü bakar, başka türlü algılar. Diğerleri ilk başta ne yaptığını kavrayamazlar, ama onun da sırası gelecektir. Federico’nun içinde yaşadığı dünyaya katkısı başkalarınınkine benzemez, ama en az onlarınki kadar önemlidir. Hatta bana kalırsa biraz daha fazla…  

1967 yılında yayımlanan Federico, Amerika’da verilen ve çocuk kitapları alanında en saygın, en büyük ödüllerden biri olarak kabul edilen Caldecott Onur Kitabı ödülünü aldı.

1910-1999 yılları arasında yaşayan Leo Lionni’nin dün (5 Mayıs) doğum günü olması da güzel bir tesadüf oldu.

Tülin Sadıkoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder