7 Mayıs 2013 Salı

Templeton İkizleri


Templeton İkizleri, alıştığımız kitaplar gibi bir önsöz değil "son" yazısı ile başlayan bir kitap. Sanki seyretmediğiniz bir filmin jeneriğinden önce görülen "son"  yazısı gibi. Yazar ilk sayfalarda sanki kitabı ona zorla yazdırıyorlarmış havasında sesleniyor okura. "Vay canına, ne kısa kitapmış!" demesini bekliyor okurun.

Giriş bölümüne ulaşmak için sayfaları epey bir çevirmek gerekiyor. Derken yazar on üç yıl öncesine gidip ikizlerin doğum gününden başlıyor kitaba. Kitabın kahramanı ikiz kardeşler Abigail ve John’u anlatıyor.

Sonra günümüze dönüyor ve on iki yaşında annelerini kaybetmeleri ile değişen hayatlarını gösteriyor bize. Üç kişi kalan aile bu acıyı atlatmaya uğraşıyor. Değişikliğe ihtiyaçları olduğunu öne sürerek bir köpek istiyor ikizler. Babalarını ikna etmeleri zor olmuyor ve Cassie adını verdikleri bir köpekleri oluyor.

Köpeklerini gezdirirken normal bir hayata geri dönüşün sinyallerini de görüyoruz ailenin fertlerinde. Babaları, Profesör Templeton, anılardan ve acılardan kurtulmak için başka bir şehirdeki üniversiteden gelen teklifi kabul ediyor. Hep birlikte taşınıyorlar.

Üniversite yerleşkesinde dolaşırlarken babalarının yapacağı konuşmanın afişini gören ikizler ilk anda heyecanlansalar da afişin üzerinde yazan "yalancı" ibaresini görünce canları sıkılıyor. Konferans sırasında bu yazıyı yazanın ortaya çıkmasıyla işler daha tatsız bir hale geliyor.

Çocuklar kendilerini iftira, fikir hırsızlığı içinde buluyorlar. Bir de çocuk kaçırma olayının… Kendi özelliklerini kullanarak kurtulmayı deniyorlar elbet.

Ellis Weiner'ın yazdığı Jeremy Holmes'un resimlediği Templeton İkizleri'nin kurgu ve anlatımıyla farklı bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. Kitabın ortalarına kadar kimi öğeler; Okuyalım Anlatalım gibi bölümler kitapla ilgili tam bir yargı oluşturmayı engellese de sabırlı okurun mükâfatlandırıldığını bir kez daha gösteriyor bizlere. Teknoloji ve diğer mecralarla ilgilenen çocukların dikkatini çekmek için yazar ve yayıncıların farklı arayışlara girmesinin bir örneği olarak da düşünebiliriz kitabı.

Templeton İkizleri, Mercan Yurdakuler Uluengin çevirisi ile Redhouse Kidz tarafından yayımlandı.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder