16 Ağustos 2013 Cuma

Hannah - Tersine Akan Nehir

Fransız yazar Jean-Claude Mourlevat’ın yazdığı “Tersine Akan Nehir” adlı dizinin ilk kitabında Tomek’in başından geçenler yine onun ağzından aktarılmıştı. İkinci kitapta ise hikâyeyi bu kez Hannah anlatıyor.

Hannah’nın babası kızının istediği turkuvaz mavisi muhabbet kuşunu alabilmek için tüm mallarını satar. Bununla da kalmaz tefecilerden borç alır. Olanlara katlanamayan annesi, Hannah’nın ağabeyleriyle birlikte onları bırakıp gider. Bunun üzerine baba-kız bir kulübeye yerleşirler. Hannah’nın babası hamallık yapmaya başlar; ancak üç yıl sonra yorgunluktan ölür. Dokuz yaşında bir başına kalan Hannah’yı uzak bir akrabası evine alır. Yeniden bir yuvaya, bir aileye kavuşan Hannah mutludur. Yine de babası aklına geldiğinde acı çeker. Böyle zamanlarda küçük muhabbetkuşunu görmeye gider. Bir gün kuşu hasta, titrer halde bulunca onu kaybedeceğinden, böylece geçmişten geriye hiçbir şey kalmayacağından endişe etmeye başlar. Kuş bir süre sonra iyileşir iyileşmesine ancak Hannah’nın korkusu geçmez. Aklına masalcı adamın bahsettiği tersine akan Qjar Nehri ve bu nehrin ölümü engelleyen suyu gelir. On iki yaşındaki Hannah bir gece, güneyde bir yerde, kumun ve suyun ötesindeki nehri bulmak üzere tek başına yola çıkar. Böylece Hannah’ın serüveni başlamış olur.

Hannah, başından geçenleri anlatmaya başlamadan önce Tomek’e şöyle diyor: “Bu hikâye sana sunabileceğim en güzel şey. Tabii ki sana verebileceğim daha binlerce armağan var, üstelik çoğu çok güzel: Örneğin el üstünde koşan şu minyatür atları biliyor musun? Ya da geceleri bazen kendi kendine çalan flütü? Peki, ya hiç solmayan çiçeği? Ya konuşan taşı? Elimden gelse sana tüm bunları vermeye çalışırdım. Ama bu armağanların hiçbirinin sana anlatacağım hikâyenin yerine geçmeyeceğini bilmelisin. Bir tek sana anlatacağım çünkü sen sahip olduğum en değerli şeysin.” İyi yazılmış, iyi bir öykü her çocuk için farklı nedenlerle yeri doldurulmayacak ve ömür boyu yanında taşıyabileceği bir armağan gerçekten de.

Jean-Claude Mourlevat’ın yazdığı, Ömrüm Erdaş’ın çevirdiği “Hannah – Tersine Akan Nehir”, Can Çocuk Yayınları’nın “Heyecanlı Kitaplar” dizisinden çıktı. On bir yaş ve üstü genç okurlar için önerilen kitaptaki resimler ise her çalışmasında metinlere görsel olarak farklı bir boyut kazandıran ve okurun hayal gücünü görsel açıdan da besleyen Gözde Bitir’e ait.

Tülin Sadıkoğlu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder