21 Ağustos 2013 Çarşamba

Sıradan Bir Çocuk

Kendini “gösterişsiz ve sıradan” hisseden altıncı sınıf öğrencisi Jordan’a göre “başarılı olduğu şeylerin hiçbirinin önemi yoktu – en azından okulda. Gerçekten başarılı olacak kadar sevdiği şeylerse… Bunlar ödül kazandırmıyor, onu popüler kılmıyor ya da oğlanların onu fark etmesini sağlamıyordu.”

Jordan altıncı sınıfı bitirirken onu ortaokula “parlak bir zaferle, şan şerefle, superstar’lar gibi gönderecek bir plan” yapmıştır. Ancak hiçbir şey istediği gibi gitmez ve bunun nedeninin de yaptığı listeler olduğuna inanır. Jordan'ın üç listesi vardır: İyi Oldukları, İdare Ettikleri, Çuvalladıkları. Listeler arasında en kötü durumda olan iyi olduklarını sıraladığıdır. İşte bu listeler okuldaki bir başka kızın, Marlea’nın eline geçmiş ve o da bunları Jordan’a karşı kullanmaktan geri durmamıştır. Bu durum Jordan’a göre “düşman komutanın, en zayıf sınır noktalarını ve saldırıya en açık yerleri gösteren eksiksiz bir haritayı ele geçirmesine” benzemektedir. Her ne kadar okulda öğrencilerin zorbalık yapması önemsenen bir konu olsa da ve derhal önlem alınsa da Jordan okul yetkililerine şikâyet ederse durumunun daha kötü olacağına inanır. Jordan ayrıca bu zorba kıza karşı beslediği nefretten ve öfkeden de rahatsız olmakta, bundan kurtulmak istemektedir.

Jordan, Marlea’yla başa çıkmak için arkadaşı Nikki’nin kızın suratına bir yumruk indirme önerisini de benimsemez. Saldırgan biri gibi algılanmak istemez. Daha da önemlisi kendisi gibi davranması ve Marlea’nın ya da bir başkasının ona “olmayacak bir şey yaptırmasına ya da söyletmesine” izin vermemesi gerektiğine inanır. Sonunda bir yol bulur, ama işe yarayacak mıdır?

Bu arada Jordan’ın yaşadığı Illinois’de hava aşırı sıcak ve nemlidir. Her şey normal gibi görünmektedir; ancak gökyüzündeki bulutlar hava durumu yorumcusunu endişelendirir. Jordan’ı, okuldaki çocukları ve tüm bölgeyi hiç ummadıkları bir felaket beklemektedir.

Bunun Adı Findel, Karne Oyunu, Konuşmak Yok!, Tek mi? Çift mi? romanlarının yazarı Andrew Clements’in “Sıradan Bir Çocuk” adlı kitabı Mine Kazmaoğlu çevirisiyle Günışığı Kitaplığı’ndan yayımlandı. Dokuz yaş ve üstü çocuklar için önerilebilecek romanda genel başarı profiline uymadığı için sıradan olduğuna inanan ancak hayatla başa çıkarken kendisinin farkında olacak ve kişiliğine sadık kalmayı başarabilecek kadar güçlü bir karakteri olan Jordan’ın yaşadıkları, düşünceleri aktarılıyor.

Tülin Sadıkoğlu

4 yorum:

  1. Harika bir kitap almanızı ve okumanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  2. sssssssssssssssssssssss

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir kitap herkes okusun ve özet için tşkredrm

    YanıtlaSil