14 Ağustos 2013 Çarşamba

Yazının Öyküsü




Yazının Öyküsü, yazının neden ortaya çıktığını, yazı ile ilgili buluş sayılabilecek öğelerin nasıl ortaya çıktığını kısacası yazının tarihini anlatan bir kitap.

Yazı yazarak bilgiyi depolar ve koruruz. Bu sayede diğer insanlarla iletişim kurar ve yapmamız gereken ya da ihtiyacımız olan şeyleri kendimize hatırlatabiliriz. Eğer yazı yazmasaydık çok fazla konuşmamız ve çok iyi bir hafızaya sahip olmamız gerekirdi.

Kitapta yazının macerasının piktogramlar yani resim yazıları ile başladığını aslında hesap kaydı tutmak için böyle bir çözüme gidildiği iddiası yer alıyor. Yüzyıllar içinde büyük bir değişikliğin gerçekleşip sesleri ifade eden işaretlerin yani fonogramların kullanılmaya başlandığı ifade ediliyor.

Sümerlerin çivi yazısı ila başlayan anlatım Mısırların hiyeroglif yazısı ile devam ediyor. Bazı uzmanların Eski Mısırlıların Sümerlerden etkilenip yazmaya başladıkları gibi ilgi çekici iddialara da yer veriyor. 

Yazının tarihini etkileyen alfabenin bulunuşunun nasıl gerçekleştiği ise halen gizemini koruyor. Bilim adamları bununla ilgili teori üretmekten ileriye gidemiyor maalesef.

Yazının Öyküsü sadece yazıyı değil yazı yazmak için gerekli olan kâğıt, papirüs, kalem gibi temel malzemeleri atlamıyor elbet. Ayrıca Kiril, İbrani, Japon, Arap alfabesi ile yazılan metinlerden örneklere yer veriyor.



Carol Donoughue’nun kaleme aldığı kitabı Sevgi Atlıhan Türkçeleştirmiş. İş Bankası Kültür Yayınları’nca yayımlanan kitap 9 yaş üstü çocuklar ile yazının tarihini merak eden herkese hitap ediyor.  

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder