20 Eylül 2013 Cuma

Momo

Fantastik edebiyatın en güzel örneklerinden biri olan Bitmeyecek Öykü ile tanıdığımız Michael Ende'nin tek kitabı bu değil kuşkusuz. Hem büyüklere hem çocuklara hitap eden Momo, yazarın en iyi kitaplarından biri sayılıyor.

Momo, ilk bakışta cinsiyetini hemen anlayamayacağınız bir çocuk. İnsanların bin yıllardır yaşadığı bir şehirde yaşıyor. Hatta evi barkı olmadığı için geldiği bu yeni yerde antik tiyatro kalıntısında yatıp kalkıyor. Kısa zamanda çevresinde sevilen biri oluyor Momo. Herkes konuşup kendini anlatma derdindeyken bu kız çocuğu dinlemeyi tercih ediyor. Kendine anlatılanları büyük bir sükunet ile dinleyip huzur veriyor. Momo herkesi çok seviyor ama dostları arasında kendine yakın bulduğu iki kişi var: Yaşlı Beppo ile Turist Rehberi Gigi. Yaşlı Beppo ne kadar duyarlı, temkinli ise, genç Gigi onun tam tersi bir kişiliğe sahip. Düşünmeden hareket eden, uçarı biri.
  
Birbirlerinden zamanı esirgemeyen, paylaştıkça daha çok paylaşmayı isteyen bu insanların gizli düşmanları da var elbet. Ağızlarında sigaraları, gri elbiseleri, kafalarındaki şapkaları ile geldikleri yerde soğuk rüzgârlar estiren adamlar. Bu adamların derdi ise insanların zamanları. Onlara zamanlarını tasarruf etmelerini tavsiye edip zamanlarını çalmakta ustalık gösteriyorlar ve çaldıkları bu zamanlarla var oluyor bu soluk benizliler.

Momo'yu da tuzaklarına düşürmek isterler ama yöntemleri onun üzerinde pek etkili olmaz. Momo, bu hırsızlara karşı koymak için çok uğraşır ama Beppo, Gigi dahil tüm dostları bu çetenin kurbanı olduğu için tek başına mücadele etmek zorunda kalır. İlk defa korkuya kapılır. Bu esnada yardımına kaplumbağa Kassiopeia koşar ve onu Hora Usta'ya götürür. Çalınmış zamanları geri getirmeye uğraşır Momo.

Tüketebileceğini bilemeden biriktirmenin; başkalarının tüketimi için fark etmeden sömürülmenin; tek tipleşmenin eleştirisinin yapıldığı bir kitap Momo. İlk kez 1973'de yayımlanan kitap çağımızın gerçeklerini fark etmemizi sağlıyor.

Momo, Kabalcı Yayınları tarafından Leman Çalışkan'ın çevirisi ile yayımlanıyor. 

Ebru Akkaş

2 yorum:

  1. Çok keyif alarak bir solukta okuduğum, yakın çevreme de tavsiye ettiğim harika bir öykü. Bundan böyle tavsiye edeceğimde doğrudan bu tanıtıma yönlendireceğim, teşekkürler Ebru.

    YanıtlaSil
  2. Ben de teşekkür ederim.
    Ebru

    YanıtlaSil