26 Eylül 2013 Perşembe

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!

Beşinci sınıf öğrencisi olan Ali dönem ödevi olarak bir söyleşi yapacaktır.  “Cevap vermekten çok, soru sormaya istekli” Ali için bu güzel bir fırsattır. Ali, genellikle suskun olan annesini soru bombardımanına tutar ve o da, şaşırtıcı bir şekilde, büyük bir keyifle soruları yanıtlar. Karısının aksine "bitip tükenmek bilmeyen konuşma isteği ve her şeyin yolunda gitmesi için yazıp yapıştırdığı notları" ile baba Rıza Bey onları dinlerken, bir yandan oğlunun yaptığı gözlemlere şaşar bir yandan da bir süredir mustarip olduğu kulak çınlamasının nedenini sonunda bulur. Anlaşılan Ayla Hanım’ın, köstebekleri turplardan uzak tutmak için toprağa gömdüğü gazoz şişelerinin çıkardığı ıslık sesidir Rıza Bey’in kulağındaki. 

Rıza Bey, Ali’nin ufuk açıcı sorularından pek çok şey öğrenir ve ödevini daha kolay yapması için eski dizüstü bilgisayarını oğluna verir. Ancak ödev yavaşlar… Çünkü, “ikide bir internete girmekten yazmaya çok az vakit” kalır. Ali, Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde epey vakit harcamaktadır. Yine de soru sormayı seven Ali ödevinin sonuna gelmiştir. Amcası ve dedesiyle söyleşi yapacak, sonra da ödevini bitirecektir.

Ali’nin ödevi için nüfus kâğıdına ihtiyacı olur. Haftalarca aramış, ancak bir türlü bulamamıştır. Bunun üzerine babasıyla birlikte nüfus dairesine giderler. Buradaki memur Ali’yi tanımakla kalmaz, babası Rıza Bey hakkında da bilgi sahibidir. Bu bilgileri Facebook’tan edinmiştir. Bu sohbet sırasında memur kötü bir haber verir. Ali’nin soyadının sonuna yanlışlıkla bir “ç” harfi eklenmiş ve “Hoşgörüç” olmuştur. Rıza Bey’in “tepesi atar”, ancak “hepsinden farklı, özel bir insan olduğunu” söyleyen Ali farklı bir soyadı olmasını doğal bulur. Babası çok sinirlense de Ali’nin soyadı Hoşgörüç olarak kalır.

Ali, Facebook sayfasında soyadını hemen değiştirir. Bu değişiklikle birlikte sanal âlemde dikkatleri üzerine çeken Ali bir de “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” adında bir grup kurar. Grubu aslında okulda onunla hiç ilgilenmeyen Sevinç’in ilgisini çekmek umuduyla kurmuştur. Ancak bu girişim onu hiç ummadığı kadar popüler biri haline getirecektir. Olaylar nasıl gelişecek? Peki, Ali böylesine popüler olmaktan mutlu olacak mı dersiniz?

Kitapta Ali’nin, malların ömürlerini kısaltma konusunda bir uzman olan “ömür törpüleme mühendisi” amcasıyla ve yaşı dahil anlattığı hikâyelerin doğruluğunun tartışıldığı dedesiyle tanışıyoruz. Tanışmakla kalmıyor farklı yaşam tarzlarını ve tüketim alışkanlıklarını da öğreniyoruz. Diğer yandan Ali’nin bir şekilde tanıştığı eskici çocuk Ümitsu’nun yaklaşımının ise bambaşka olduğunu görüyoruz: Ümitsu tüketmektense biriktirmeyi tercih etmektedir.

Behiç Ak’ın yazıp resimlediği Yaşasın Ç harfi Kardeşliği!, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. 8-12 yaş grubu için önerilen romanında Behiç Ak, her zaman olduğu gibi eğlenceli bir okuma sunmanın yanı sıra son yıllarda hayatımıza giren ve “yerleşen” sosyal medyanın yaşamlarımızı nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.

Tülin Sadıkoğlu

6 yorum:

  1. niye uzun değil mother fucker

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Adamın Löpçüğü8 Ocak 2018 22:14

    Bence yetersiz olmuş ama yarın sınavımız olduğu için mecbur okumam lazımdı...
    Ama yine ellerinize sağlık herkesin adına teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  4. Adamın löoçüğü yetersizse neden bakıyon,okuyon

    YanıtlaSil