21 Ekim 2013 Pazartesi

Dünya Şampiyonu! - Antoine Lebic'in destansı hayatı

5 Numara bir çalım attı, sağlı sollu ilerliyor, Benjamin’i geçti, şut… ve gooolllll! Kalecimiz Jonathan golü kurtarmak için bir şey yapamadı çünkü o sırada eğilmiş, çözülen bağcıklarını bağlıyordu.

Okullar arası şampiyonanın ilk turundaki bu maçı Antoine Lebic’in kaptanı olduğu takım 18-0 kaybeder. Harikalar yaratmayı beklemeyen, maça çok da iyi hazırlanmamış olan takım yine de bu sonuç karşısında şaşkındır. Kimine göre hakem taraf tutmuştur, kimine göre kaleci “kova”dır, kimine göre ise hangi oyuncunun defansta hangi oyuncunun ileride olduğu bile belli değildir. Takımı çalıştıran Dard Hoca’ya göre ise çocuklar kendi hatalarını örtmek için başkasına suç atmaktadır: Onlar sporun yüz karasıdır. Artık okullar arası şampiyonanın onun için bitmiş olduğunu bildiren Dard Hoca bundan sonra onlara ancak badminton çalıştıracağını söyler. Fakat, “hayatta bazı anlar vardır. Her şey berbat olmuş gibi hissedip gelecekten umudunuzu kesmişken, [….] uğradığınız haksızlığa yanarken hooop, bir anda durumu kurtaran inanılmaz bir şey oluverir.” Karşı takımın çalıştırıcısının şanssız bir kaza sonucu iki bacağı birden alçıya alınınca ve yerine de kimse bulunamayınca takım oyundan çekildiğini ilan eder. Bu durumda bir önceki turda yendiği takım onun yerine geçer. Yani bizim futboldan pek bir şey anlamayan ve 18-0 yenilen takım… Çocuklar, Dard Hoca’yı zorlukla ikna ederler. Ancak onları zorlu bir çalışma süreci beklemektedir. Diğer yandan takımın amigosu Magali onlara psikolojik destek vereceğini ilan eder. Magali’ye göre kazanmak için karşı takımın oyuncularına bakışlarıyla “DEH-ŞET” salmaları gerekmektedir. Onların yeterince korkutucu olamadıklarını görünce de aksesuvar kullanmalarını önerir. Her gün düzenli olarak antrenman yapan, Dard Hoca’nın söylediklerini harfiyen yerine getiren ve bu arada futbol kurallarını da öğrenen çocukların çabaları ve azmi ailelerini ve etraftaki insanları da etkiler. Onlar da ellerinden geldiğince çocuklara destek olurlar. Ancak Magali’nin tavsiyeleri sonucu maça korkutucu aksesuvarları ve formalarına yazdıkları “Dehşetengiz Julien, Terminatör, Ölüm Meleği” gibi isimlerle çıkmaları maçın sonucunu nasıl etkileyecek dersiniz?

Fransız yazar Sophie Dieuaide’in yazdığı, Jacques Azam’ın resimlediği ve Ece Nahum’un dilimize kazandırdığı Dünya Şampiyonu! Antoine Lebic’in Destansı Hayatı, Hayykitap’tan yayımlandı. Sekiz yaş ve üstü çocukların okuyabileceği bu eğlenceli maceraların devamı da var…

Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder