12 Ekim 2013 Cumartesi

Kaçan Uykuların Peşinden

Bu kadar hoyrat bir yaşamda uykuya yer kalır mı?

İkiz kardeş olan Tarçın ile Kimyon adındaki iki sincap Emirgan Korusu’nda yaşamaktadır. Ağaçlarıyla, çiçekleriyle, burada yaşayan çeşit çeşit hayvanlarıyla tüm canlılar koruda mutlu bir yaşam sürmektedirler. Ancak Tarçın’ın dikkatini çeken bir şey vardır: Pek çok bebek uyuyamamaktadır. İki kardeş bu konuyu konuşurken onlara kulak misafiri olan Güvercin, İstanbul’da olan her şeyi gören ve her şeyden haberdar olan Galata Kulesi’ne danışmalarını söyler. Ancak buraya yolların çok kalabalık olduğu gündüz vakti değil gece gitmelerini salık verir. 

Kimyon başlarına kötü bir şey geleceğinden endişe ettiği için kararsız ve isteksizdir, ancak Tarçın bebeklerin kaçan uykularının peşinden gitmeye kararlıdır. Anne Kızıl Sincap bir yandan yavrularından ayrılacağı için üzgündür, ama bir yandan da onların başkalarının derdine bir çare bulmak için gidiyor olmalarına sevinmektedir. 

İlk kez korunun dışına çıkan iki sincap yoldan karşıya geçerken üzerlerine gelen otomobille bir tehlike atlatsalar da cesaretlerini kaybetmezler, yola devam ederler. Böylece iki sincabın İstanbul turu başlar. İlk durakları, ağaçları kesilmeden önce Emirgan Korusu’yla tek bir orman olan Yıldız Parkı olur. Buradan Galata Kulesi’ne, çınar altındaki Şair’i bulmak için Beyazıt Meydanı’na, Durusu Kaynağı’na, Botanik Bahçesi’ne, Dolmabahçe Sarayı’na giderler. Son durakları ise Paşabahçe Vapuru’yla gittikleri Sivri Ada olur. İki sincap çocukların kaçan uykularını bu adada bulurlar, ama görürler ki uykuların geri dönmeye pek niyetleri yoktur.

Kitabın konusu bebeklerin kaçan uykularına ne olduğu, ancak Doğan Gündüz’ün bu romanını fark edilir kılan, genç okurlarının dikkatini çok önemli bir soruna çekiyor olması bana kalırsa. Yıllardır süregelen kentleşme ve bunun yarattığı tahribatı, yeşilin yok olması ve günlük yaşamın artan hızıyla insanların doğayla ilişkisinin nasıl kesildiğini gösteriyor yazar. Kitapta yer alan pek çok ağacın, bitkinin ismini bilen kaç çocuk var? Ya da Botanik Bahçesi’nden haberdar olan, Yıldız Parkı’nda bir Ginkgo olduğunu bilen?.. Hayatında bir sincap görmüş olan?.. Hatta kaç yetişkin var?     

Doğan Gündüz’ün yazdığı Kaçan Uykuların Peşinden Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap on yaş ve üstü okurlar için öneriliyor.

Tülin Sadıkoğlu

1 yorum: