6 Ekim 2013 Pazar

Saftirik Greg'in Günlüğü

Son dönemde çocukların ilgisini çeken, Jeff Kinney'in yazdığı Saftirik dizinin kahramanı, aslında öyle kahraman da diyebileceğimiz bir çocuk değil. Pal Sokağı Çocukları’nın Nemeçek’i ya da Roald Dahl’ın Matilda’sı ile kıyaslamak, örnek alınmasını düşünmek söz konusu bile olamaz.

Greg Heffley, annesinin zoru ile günlük tutmaya başlıyor ve kimsenin ondan “Sevgili Günlük, bugün kendimi şöyle hissediyorum,” tadında bir şeyler yazmasını beklememesini de peşinen söylüyor. Saftirik, zengin ve ünlü olduğunda bu günlüklerin işine yarayacağını düşündüğü için katlanıyor bu zahmete. Yoksa bilgisayar oyunu oynamak varken bu devirde kim mektup ya da günlük yazar ki?


Ailenin ortanca çocuğu Greg Heffley, ortaokula gidiyor. Buluğ çağının tüm sıkıntılarını kendinde barındırıyor. Kendini ne tam çocuk ne de tam yetişkin göremediği bu ara dönemde, sakarlığı ve bencilliği ile hiç istemediği olayların içinde buluyor kendini. Ağabeyi tarafından ezilen, küçük kardeşi tarafından gammazlanan Greg hep bir sorunla karşılaşıyor. Hayalperestliği de bu yaşananlara tuz biber ekiyor.

Kitapların içinde yer alan karikatür bantları kitabın cazibesini artırıyor. Siyah beyaz basit çizgilerden oluşan bu bantlar okumayı sıkıcı bir eylem olmaktan uzaklaştırıyor. Metin ve çizimler Jeff Kinney’e ait olduğu için bir uyumsuzluk da yaşanmıyor.

Saftirik dizisinden şu ana kadar yedi kitap yayımlandı. Dizi kitaplarına ek olarak Saftirik'in sinemaya uyarlanma macerasını anlatan ve Saftirik gibi kendi günlüğünü tutmak isteyen çocuklar için hazırlanan iki kitabı piyasada bulmak mümkün.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder