20 Kasım 2013 Çarşamba

Antik Dünya Hakkında Bilinmesi Gereken 500 Şey



Carolyn Howitt’in derlediği Antik Dünya Hakkında Bilinmesi Gereken 500 Şey masal, fantastik ve efsanelere konu olan her şey hakkında bilgi edinilebilecek bir yapıt. Kitap, hayvanlar, ölüm, aile hayatı, manevi yaşam, yiyecek ve içecek gibi birçok başlıktan oluşuyor. Her bir bölümde başlığa ait oldukça ilginç bilgiler yer alıyor.

Hayvanlar başlığında yer alan Zümrüdüanka’nın alevlerin içine bıraktığı yumurtadan yeniden doğduğu inanışına ek olarak Çin efsanelerinde zaten ölümsüz olduğu belirtiliyor. Bu başlıkta dikkat çeken diğer bir madde ise iyi bir hayat sürmek için oluşturulan Bilgelik Metni’nde geçen “Bir kedi ile sakın alay etme” deyişi. Ejderhalar hakkındaki yedi gerçek de fantastik edebiyat meraklılarının keyifle okuyacağı bir bölüm.

Okul başlığında yer alan maddelerde dayağın eski çağlardan beri eğitimin bir parçası olarak görüldüğünü öğreniyoruz. M.Ö. 1900’lü yıllara ait olduğu tahmin edilen ödev tableti ise çocukların bin yıllardır aynı dertten mustarip olduğunu hatırlatıyor bize.
 
British Museum uzmanları tarafından hazırlanan Antik Dünya Hakkında Bilinmesi Gereken 500 Şey, baştan sona okunabileceği gibi zaman zaman da ilgi çeken bölümlerden enteresan bilgiler edinilebilecek bir kitap. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan kitabı dilimize Ali Berktay çevirdi.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder