18 Kasım 2013 Pazartesi

Kuçukuçu

Öteden beri insanlarla ilgili bir şey hep aklını karıştırmıştır: Bunların ne yapacakları belli olmuyor. Diğer köpekler gibi değiller, (kuyruğunu kıstırmış ya da tüyleri diken diken olmuş olanların meramını kestirmek kolay, sorun yok) ne de kediler gibiler (o Siyam havaları bir yana, kedilerden tırmığı ne zaman yiyeceğinizi iyi kötü tahmin edebiliyorsunuz). Mevsimler gibi de değiller (Ah! Mevsimler yok mu! Mevsimler Kuçukuçu’yu hiç şaşırtamaz! Bütün o değişen kokular, o gelen böcekler, suya dalan o kuşlar… hayır, mevsimler kadar sadakatlisi hiç yok). Oysa insanoğlu…

Kuçukuçu beş yavrulu bir ailenin ferdidir. Çirkin olduğunu ve kimsenin onu istemeyeceğini düşünen insanlar soğuk su dolu bir kovaya daldırarak ondan kurtulmak isterler. Kuçukuçu bir şekilde hayatta kalır ve bir çöplükte gözlerini açtığında karşısında Karabaş’ı bulur. Karabaş ona kokuları ayırt etmeyi ve onlarca, yüzlerce koku arasından bir kokuyu izlemeyi öğreterek karnını nasıl doyuracağını ve uyanık olarak tehlikelerden nasıl korunacağını gösterir. Çok deneyimli olan ve Kuçukuçu’ya çok şey öğreten Karabaş her şeye rağmen talihsiz bir kazadan kaçmayı başaramaz ve yaşamını yitirir. Bunun üzerine Kuçukuçu Karabaş’ın ölmeden önce ona anlattığı şehre gidip orada kendisine bir sahip bulmaya karar verir.

Şehre gelen küçük köpeğin başından pek çok macera geçer ve sonunda kendini bir köpek barınağında bulur. Sahipsiz, başıboş köpekler sokaklardan toplanıyor, buraya getiriliyor ve üç günün sonunda gelen bir kamyon tarafından alınıp götürülüyorlardı. Bu köpeklerin korkuyla bekledikleri bir andı. Neyse ki Kuçukuçu elma gibi kokan küçük bir kızın onu seçmesiyle barınaktan kurtulur.

Elma adını verdiği bu küçük kız önceleri onunla çok ilgilenir, ama sonra sonra ilgisini kaybeder. Onu en baştan istemeyen anne babası kızlarından köpekle ilgilenmesini istediklerinde ise etrafına bakar ve, “Hangi köpek?” diye sorar. Bunun üzerine Kuçukuçu kaçmaya karar verir. Böylelikle oldukça ürkütücü bir görüntüsü olan Sırtlancık ile tanışır. Sırtlancık onun ikinci öğretmeni olacak, bir köpek için insanlarla ve diğer hayvanlarla bir arada yaşamanın ne demek olduğunu ve daha pek çok şeyi ona öğretecektir.

Fransız yazar Daniel Pennac’ın yazdığı Can Belge’nin Türkçeleştirdiği Kuçukuçu, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Roman 8-11 yaş grubu çocuklar için öneriliyor.


Tülin Sadıkoğlu  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder