4 Kasım 2013 Pazartesi

Ne Yapsak da Ormansız Kalmasak?

“Doğaya saygı göstermenin en güzel yolu, onu tanımaktır.”

Panda Ginkgo, çiçek açan ağaçları gördükçe dünya seyahati sırasında gittiği harika ormanları hatırlar. Ancak ne yazık ki o güzel ormanlar birer birer yok olmaktadır. 

Aklına gelen bu düşünceler üzerine Ginkgo, çocuklara göstermek istediği ilginç bazı şeyler olduğunu söyler. Bunu yaparken de onlara ormanların neden tehlike altında olduğunu anlatacaktır.

Dünyanın farklı yerlerini keşfetmeyi seven Ginkgo’nun, “dünya köşem” dediği çalışma odasında hem seyahatleri için gerekli olan şeyler, hem de bu seyahatlerin anıları bulunmaktadır. Bu anılar arasında çocuklara göstermek istediği bir albüm vardır: Yeryüzündeki ormanlar. 

Fotoğraflardan ilki dünyanın en geniş ormanlarının ve Amazon Nehri’nin bulunduğu cangıl olan Güney Amerika’daki Amazonlar’dır. İkincisi ise bir Afrika ülkesi olan Kongo’daki yağmur ormanlarıdır. Burada upuzun ağaçlar olan maunlar vardır. Ancak dünyanın en uzun ağaçları yağmur ormanlarında değil Amerika’daki Kaliforniya’da bulunmaktadır. Adı sekoya olan bu ağaçlar hükümet tarafından koruma altına alınmıştır. Keşke her ülkede böyle olsa! Özellikle fakir ülkelerde pek çok ormanlık alan tahrip edilmekte. Örneğin; Güney Amerika’da bulunan Brezilya’da çiftçiler tütün, kahve ve soya ekmek üzere yeni alanlar açmak için ormanları kanun dışı yakıyorlarmış. Böylelikle dünyanın en güzel ve en eski ormanlarını yok ediyorlar. Bir başka ülkede, Mymanmar’da (eski adıyla Burma) ise değerli keresteleri nedeniyle ağaçlar kontrolsüzce kesiliyormuş.

Ormanlar böyle yok edildiğinde yalnızca ağaçlar değil birçok bitki ve hayvan da yok oluyor. “Biri gelip evinizi yıksa ne olurdu bir düşünün. Nerede yaşardınız?”

Neyse ki ormanlarını koruyan ülkeler de var. Örneğin; bir kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç. Ginkgo’nun arkadaşı Frei, İsveç’teki ormanlarda yaşamakta ve orman bekçiliği yapmaktadır. Onun ve diğer orman bekçilerinin işi ormanları beklemek ve korumak. “İsveç halkı ve ormanları ne kadar şanslı!”

Gingko dünyadan iyi ve kötü başka örnekler de veriyor, ormanların yararlarını anlatıyor. Kitabın sonundaki “Bir Ağaç Dikelim” etkinliğiyle ise çocuklara hangi ağacı seçmeleri gerektiği, ağacı nasıl ve nereye dikecekleri anlatılıyor. Ayrıca anne babalar için de bilgiler bulunuyor.

İnsanlar ellerindeki kaynakların asla tükenmeyeceği vehmine çok kolay kapılıyor. Ancak çevremize, yaşadığımız şehre, doğanın katledilmesiyle ilgili haberlere biraz bakmak bile nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu anlamamızı sağlıyor.   

Josep Palau’nun yazdığı, Rosa M. Curto’nun resimlediği Ne Yapsak da Ormansız Kalmasak?, Tübitak Popüler Bilim Kitapları dizisinden yayımlandı.  Kitap, 6 yaş ve üstü çocuklar için öneriliyor.


Tülin Sadıkoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder