20 Aralık 2013 Cuma

Ara Güler - İyi Bir Fotoğrafçı Dikiş Makinesiyle de Resim Çeker

 “Oğlum sen hep böyle fotoğraf mı çekersin?
“Evet amca. Hep böyle fotoğraf çekerim.”

1928 yılının sıcak bir yaz gününde İstanbul’da doğar Ara Güler. Annesi Verjin Hanım, babası Dacat Bey’dir. Yaşamı bir başarı öyküsü olarak görülebilecek babası Dacat Bey’in Galatasaray’da bir eczanesi ve ecza deposu vardır. Çalışkanlığı ve karakteriyle iyi bir çevre edinmiştir. Dönemin önemli sanatçıları hem müşterileri hem arkadaşlarıdır. Ara Güler de varlıklı bir aileye sahip olmanın avantajlarıyla büyür. İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde olsa da iyi bir çocukluk geçirir. İyi bir eğitim almasını isteyen ve doktor ya da eczacı olmasını hayal eden babası onu iyi okullara yollar. Ancak Ara Güler’in aklında başka şeyler vardır. Önce sinemaya, sonra tiyatroya ilgi duyar. Oyunlar yazar. Kanımca çoğu yazar adayının kapıldığı hislere Ara Güler de kapılır ve bir süre sonra büyük yazarların oyunlarıyla karşılaştırdığında kendi yazdıklarını beğenmediği için hepsini yırtıp atar. Gerçi onun ilgisini çeken aslında “sahne düzeni, dekor, aktörlerin rol yaparken yüz ifadeleri, bakışları, konuşmaları, el, kol hareketleridir. Bütün bir kompozisyonu, karşısında duran fotoğrafı anlamaya çalışır.” 

Ara Güler ilk fotoğraf makinesine 22 yaşındayken sahip olur. Epeyce fotoğraf çektikten sonra gazetecilik mesleğine yönelir. Bundan sonra Ara Güler hem Türkiye’de hem yurt dışında “başarı merdivenlerini birer birer” çıkmaya başlar.

Foto muhabiri olan, foto muhabiri ve gazeteci olarak savaşlara giden, Nuh’un Gemisi’nin peşine düşen, Kurukafa Avcıları’nın yani yamyamların ülkesini ziyaret eden, dünyaca ünlü sanatçıları fotoğraflayan, “kendi deyişiyle dünyanın bir tarafından girip öbür tarafından çıkmış” Ara Güler’in günümüzde bir vakfı ve bir müzesi var. Ancak, aradan geçen 60 yılı aşkın yıla karşın fotoğraf makinesi hâlâ elinde: “Ben dünyaya dikdörtgen bir pencereden bakmaya alışmıştım bir kere ve bu hep böyle devam edecek.”

Tiyatro oyunları, dizi ve film senaryolarının sıra çocuk kitapları da bulunan Muharrem Buhara bu kez çok önemli bir fotoğraf ustası ve “görsel tarihçi” olan Ara Güler’in hayatını yazdı. Can Çocuk Yayınları’ndan Ara Güler – İyi Bir Fotoğrafçı Dikiş Makinesiyle de Resim Çeker başlığıyla yayımlanan kitaptaki resimler ülkemizin genç, yetenekli ve üretken illüstratörü Sedat Girgin’e ait.

Biyografiler çocuk edebiyatında, bana kalırsa, kurmaca yapıtlar kadar önemli. Daha çok biyografi yazılması dileğiyle…

Tülin Sadıkoğlu  



Not: Değerli Ara Güler’in fotoğrafları ve kendisiyle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler web sitesini ziyaret edebilirler: www.araguler.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder