18 Aralık 2013 Çarşamba

Hani Her Şey Oyundu

Son birkaç yıldır, daha önce pek de önem vermediğim, üçüncü sayfa haberlerini ibretle takip ediyorum. Kanımı donduran bu haberleri okurken aslında şiddetin mağduru olarak görünen kadın ve çocukların da aynı şiddeti alenen uyguluyor olması rahatsızlığımı daha da artırıyor.
Şiddet öğrenilebilen bir davranışsa toplumsal yaraların bir an önce kapanması için şiddetten nasıl korunması gerektiği de çocuklara öğretilebilir. Bunun elbette sihirli bir formülü ve tek bir yöntemi yok. Çocukların, sorunları sadece şiddetle değil farklı yöntemlerle çözebileceğini göstermek için herkes işin bir ucundan tutabilir. Tıpkı Çocuk Yazını Grubu’nun hayata geçirdiği “Hani Her Şey Oyundu” projesi gibi…

 Hani Her Şey Oyundu, Çocuk Yazını Grubu’nca, çocuklara şiddetten başka çözüm yollarını olduğunu da hatırlatmak üzere hazırlanan bir derleme kitabı. Öyküden şiire, anıdan denemeye, masaldan oyuna ve hatta çizgi romana uzanan içeriği ile bu kitap ortak bir emek ürünü. Fikri,  Aytül Akal’a ait olan bu proje, Çocuk Yazını Grubu üyelerinin oluşturdukları Derleme ve Yayın Kurulu ekipleri tarafından yürütüldü. Derlemede yer alacak uygun ölçütteki yapıtlar, Ayla Çınaroğlu, Bekir Yurdakul, Çiğdem Gündeş, Ercüment S. Özçakır, Mehmet Atilla, Nur İçözü’nden oluşan Derleme Kurulu tarafından neredeyse bir yıllık bir çalışma sonucunda belirlendi. Daha sonra Bekir Yurdakul, Mavisel Yener, Mehmet Atilla’dan oluşan Yayın Kurulu tarafından yayına hazırlandı ve kitabın tüm grafik tasarımı Ercüment S. Özçakır tarafından yapıldı.
Kitap, meşakkatli bir hazırlık döneminden geçip yayımlanmaya hazır hale geldikten sonra basılıp okullara dağıtılması için 81 ilin valiliklerine gönderildi. Umutla beklenen ilk yanıt Sakarya Valiliği’nden gelince Hani Her Şey Oyundu, 2006 yılında basılıp okullara dağıtılmaya başlandı.
Çocukları şiddetten korumayı hedefleyen Hani Her Şey Oyundu, 3 ile 7. sınıfta okuyan çocuklara hitap ediyor. Oldukça hacimli olan bu kitap, her bir çocuğa değil de her bir sınıfın kitaplığında yer almak üzere valiliklerce basılıp ücretsiz dağıtılıyor. Proje ekibinin görevi kitaplar basılıp dağıtıldıktan sonra da devam ediyor. Ekip, ildeki öğretmenlerle paylaşım toplantıları yapıp kitabın daha etkin nasıl kullanılabileceği konusunda fikir alışverişi yapıyor.
Hani Her Şey Oyundu, bir oturuşta okunup bitirilecek bir kitap değil. Sınıf uygulama kitabı da diyeceğimiz kitap çocuklara olduğu kadar sınıf öğretmenlerine de öz eleştiri yolunu açan bir derleme.

Ebru Akkaş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder