27 Aralık 2013 Cuma

Hepsi Sana Miras

Çocukları klasik kitaplar ya da usta yazarlarla tanıştırmak için yapıtların uyarlanması, yeniden yazılması, derlenmesi itirazlara rağmen tüm dünyada kabul görüyor. Buna çocuğun yapıtı orijinal hali ile de okuyabileceği, böyle bir seçkinin çocukları yapıtı yaklaştırmak yerine farklı/eksik tanıtabileceği gerekçeleri ile itiraz edenlerin de haklılık payı yok değil. 
"Hepsi Sana Miras" dizisi "Peki ya bugünün büyük yazarları, tüm zamanların en büyük hikâyelerini sana yeniden anlatsa" sloganı ile hazırlanıyor. Dizi, formatı itibarı ile diğer klasik uyarlama ve sadeleştirmelerinden biraz ayrılıyor. Çocuklarla büyükler için yazılmış klasik eserlerin arasındaki mesafeyi en aza indirmek için ciddi bir proje olarak ele alındığı, üzerinde çokça çalışıldığı belli olan bu dizinin temel özelliği ise yapıtın günümüzdeki önemli yazarlarca çocuklara masal anlatır gibi tekrar anlatılması. Bu dizide, çocukların normal boyutları ile taşımakta zorlanabileceği kitaplar damıtılarak sonsöz dâhil on bölüm halinde çocuklara ulaştırılıyor. Kitapların sonunda yer alan Hikâyenin Aslı bölümünde ise özgün yapıtla ilgili (ne zaman ve nasıl yazıldığı gibi) bilgiler yer alıyor.
Bu diziden şu ana kadar dört kitap Türkçeye çevrildi: Yiyun Li'nin anlattığı Gılgamış destanı, Jonathan Coe'nun yorumu ile Jonathan Swift klasiği Gulliver, Stefano Benni'den Cyrano De Bergerac  ve Alessandro Manzoni'nin uzun yıllar üzerinde çalıştığı romanı Nişanlılar'ın Umberto Eco yorumu. 
Gılgamış, Gulliver ve Cyrano De Bergerac 'a kıyasla pek bilinmeyen Nişanlılar hem bu yönü hem de Eco tarafından anlatılması ile diğerlerinden daha çok dikkat çekiyor. Alessandro Manzoni'nin kitabı Nişanlılar’ı döneminin en büyük romanlarından biri olarak değerlendiren Eco, çocuklara yeniden anlattığı bu hikâyenin sıradan hikâyelere benzemediğini söylüyor.
Hepsi Sana Miras dizisinin her şeyin çok hızla ilerlediği, vaktin nakit olarak değerlendirildiği bu çağda fazla teferruat ile uğraşmadan konunun özünü anlamak açısından çağın talebi ile örtüştüğünü söylemek mümkün. Bu diziden çıkan kitaplar, özgün yapıtın tohumu olarak da görülebilir.
Ebru Akkaş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder