23 Aralık 2013 Pazartesi

Yeryüzünden Binbir Efsane



Filiz Özdem’in kitabı Yeryüzünden Binbir Efsane bizleri farklı bir dünyaya götürüyor. Yazar, her uygarlığın kendine özgü efsaneleri olabildiği gibi bir efsanenin farklı farklı anlatıldığını dile getirdiği önsözünde efsanelerin diğer bir özelliğini de vurguluyor: İnsanın sürekli okuma isteği duyduğu bu efsaneleri insanın kendi cümlelerini ekleyip çoğaltmanın tadını…

Filiz Özdem, anlatmayı seçtiği efsaneleri bir diğeri ile nasıl ilişkilendirdiğini de belirtiyor. Bağlantılı anlatılan söylenceler bir İstanbul efsanesi ile başlıyor. Sonra yolculuk Ganj nehrinden Rusya steplerine doğru devam ediyor. Kitabı okurken Anadolu efsanelerinin tadını almaya başladığınızda kendinizi birden Avustralya’da buluveriyorsunuz. Bu atlamalar anlatıcının geçişleri ile insanı rahatsız etmiyor. Hatta bir dünya turuna çıkmış hissi veriyor.

Anadolu ve Antik Yunan efsanelerinin ağırlıklı olduğu kitapta Kızılderili, Çingene, Aztek, Eskimo ve Hawai efsaneleri gibi az rastlanan efsaneler de dikkat çekiyor. Ayrıca kutsal kitaplarda yer alan Nuh Tufanı, Hazreti Yusuf ve Eshab-ı Kehf de bu kitapta yer alıyor.

YKY Doğan Kardeş dizisinden çıkan Yeryüzünden Binbir Efsane’deki resimlerse Arzu Koçak’a ait. Filiz Özdem’in yine aynı diziden çıkan Kitap Kurtları İçin Hayvanlar Âlemi ve Kuşlar Bize Neler Söyler? gibi çocuk kitapları var. Yeryüzünden Binbir Efsane, çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekebilecek bir kitap.

Ebru Akkaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder