17 Ocak 2014 Cuma

Cin Ali

Rasim Kaygusuz'un metinlerini yazdığı, Selçuk Seymen'in resimlediği Cin Ali, yayımlanmaya başladığı 1968 yılından beri birçok çocuğun okuma yazma öğrenme sürecinde sıralarından ve çantalarından eksik olmadı.

Rasim Kaygusuz, uzun yıllar ilkokula başlayan çocuklara okuma yazma öğrettikten sonra çocukların bu süreçte faydalanabileceği fazla sayıda kitap olmadığını fark edince bu boşluğu doldurmak amacıyla Cin Ali kitaplarını kaleme almaya başlamış. 10 kitaptan oluşan dizide kolaydan zora doğru bir sistematik izlemiş. Kitapların son sayfasında şöyle seslenmiş veli ve öğretmenlere:

Cin Ali hikaye kitapları, seri halinde çıkmakta ve kolaydan zora doğru bir sıra takip etmektedir.

Çocukların okuyamadığı zor kelimelerden kaçınarak, bildikleri kolay kelimelerle, çocuklara tekrar ettire ettire okumayı kavratmaktadır. Cin Ali hikaye kitap dizisini birinci kitaptan başlayarak sıra ile okutunuz.

Okuma-yazmayı öğrenmemin üzerinden otuz yıldan fazla bir zaman geçti. Cin Ali dizisinin Cin Ali Yayınları tarafından yeniden yayımlandığını görünce bütün kitapları aldım ve Rasim Kaygusuz'un önerisine uyarak ilk kitaptan okumaya başladım.
  
Dizinin ilk kitabı Cin Ali'nin Atı'nda seçilen kelimelerin kolaylığı dikkatimi çekti. Üşenmeden kitaptaki tüm cümlelerde yer alan kelime sayılarını saydım; cümleler en fazla sekiz kelimeden oluşuyordu. Olay örgüsü de kademeli gelişiyordu. Gerçekten de tam bir uzmanın elinden çıktığını hissettim kitabı bitirdiğimde. Rasim Kaygusuz'a duyduğum saygı daha da arttı.

Annesi, babası, ablası Selma ve kardeşi Suna'dan oluşan beş kişilik bir ailenin ferdi  Cin Ali'nin maceraları ilgiyi ve övgüyü hak ediyor. 

Ebru Akkaş 

2 yorum:

  1. Cin Ali'yi çok severdim. Bulunabiliyor mu hâlâ bilmiyorum; ama yeğenlerim de okusun isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar, Cin Ali Yayınları tarafından tekrar yayımlanmaya başladı. Kitapçılarda bulamazsanız http://www.cinali.com.tr sayfasından da sipariş edilebilir.
      Güzel okumalar dileriz.

      Sil