13 Ocak 2014 Pazartesi

Molekül Macerası

Sayılar, varsayımlar, problemler ve elbette matematik ve matematiğin içine girdiği alanlardan bireyler nedense uzak durmaya çalışıyor. İşin işine rakamlar girince korku da kendini gösteriyor. İşin eğlenceli yanı ise maalesef bu yüzden ıskalanıyor. Tom Adams ve Thomas Flintham’ın hazırladığı Molekül Macerası kimyayı bir karmaşa olmaktan çıkarıp zevkli hale getiriyor.

Kitap, atom, element, proton, nötron gibi kimyaya ait terminoloji ile başlıyor. Tüm bunlar o kadar sade ve anlaşılır bir şekilde yapılıyor ki unutmak pek mümkün gözükmüyor. Helyum elementinin hafif bir gaz olduğundan bahsedip balon ve zeplinlerin bu yüzden helyumla doldurulduğunun söylenmesi bunun en güzel örneklerinden biri.

Maddenin halleri, kimyasal tepkimeler, tehlikeli kimyasal maddeler, radyoaktivite gibi konular kitapta yer alan başlıklardan bazılar. 3 Boyutlu kitapta ayrıca ufak deneylerle birlikte kimya alanında çalışma yapmış bilim insanlarının kısacık biyografileri de yer alıyor.

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitabı Türkçeye Çağlar Sunay çevirmiş. Kitabın arka kapağında deneylerin büyüklerin denetiminde yapılmasına dair küçük bir hatırlatma da mevcut. 

Ebru Akkaş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder